De Brabantse vleesverwerker Willy Selten is aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en fraude. Hij wordt er van verdacht 300.000 kilo paardenvlees te hebben verwerkt. Onduidelijk is waar al dat vlees is gebleven.

Selten werd vandaag voor het eerst verhoord door de politie bij de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Zwolle. Selten zelf ontkent alle fraude en verdachtmakingen.

Eenvandaag maakte eerder reportages waarin ex-personeel van Selten vertelde over het mixen van paardenvlees met rundvlees, het verwerken en omlabellen van oud vlees en de slechte omgang met personeel. Ook werd in een reportage aangetoond waar het paardenvlees van Selten vandaan kwam, het omstreden Red Lion slachthuis in Cheshire, Engeland.

Afgelopen dinsdag is ook de plaatsvervangend directeur van het bedrijf aangehouden. Een administratief medewerkster is ook verhoord. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermoedelijke vleesfraude.

Europol is inmiddels ingeschakeld om het onderzoek tussen verschillende landen te coördineren., maar wil niet bevestigen of er rechtshulpverzoeken uit andere Europe lidstaten zijn binnengekomen.

Schuld

Gisteren werd bekend dat de failliete vleesgroothandel uit Oss een schuld heeft van 8,8 miljoen euro. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curator.

De grootste schuld, bijna 2,5 miljoen euro, heeft het bedrijf aan incassobedrijf De Lage Landen. Aan de Rabobank moet de vleesgroothandel bijna twee miljoen euro betalen. In totaal hebben nu 65 schuldeisers zich gemeld bij de curator.

Vrieshuis

In verschillende vrieshuizen heeft Selten nog zo'n twee miljoen kilo vlees opgeslagen dat door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in beslag is genomen. Volgens Selten ligt daar ook het paardenvlees dat hij heeft verwerkt, maar volgens de NVWA heeft Selten veel meer paardenvlees verwerkt dan dat er nu nog in opslag ligt.

“Groen afgekeurd vlees kreeg nieuwe datumstickers”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.