Weer duikt een nieuw paardenvleesschandaal op. Vorig jaar was het vleesgroothandel 'Willy Selten’ die paardenvlees als rundvlees verkocht. Nu blijkt dat ook vleeshandel 'Van Hattem Vlees', uit het Gelderse Dodewaard, rundvlees mengt of vervangt door paardenvlees en het vervolgens verkoopt als ‘puur’ rundvlees. Hoe zat het ook alweer met het paardenvleesschandaal? Een overzicht:

In februari 2013 wordt in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die zijn bestempeld als rundvleesproducten. Verschillende diepvrieslasagnes van een Franse leverancier worden meteen uit de handel gehaald, ook in Nederland.

Diezelfde maand wordt Nederland door een Franse onderminister in verband gebracht met het paardenvleesschandaal. Britse media melden dat de Nederlandse onderneming Draap een centrale rol speelt. Het bedrijf, in handen van Jan Fasen, zou zestig ton paardenvlees hebben gekocht bij het Roemeense slachthuis, waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden:

Op 18 februari 2013 wordt de productie van het vleesverwerkingsbedrijf van Willy Selten uit Oss door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) stilgelegd. Het bedrijf wordt verdacht van het mengen van paardenvlees met rundvlees en het daarna als 'puur' rundvlees verkocht.

Nederland is het belangrijkste land in Europa in de vleeshandel. We verwerken zo'n 4,2 miljoen ton vlees, geven werk aan 10.000 mensen in de vleeshandel en de handel levert ook nog 5,5 miljard euro op. Dat vlees is vaak merkloos en wat er allemaal mee gebeurt is vaak niet duidelijk. Wat blijkt? Het paardenschandaal heeft een Nederlandse oorsprong.

Heeft Nederland nog wel zijn vleesindustrie in de hand? De EenVandaag-reportage over dat vraagstuk:

 Een paar weken later lijkt de verontwaardiging weg te zakken en plaats te maken voor een hype; het paardenvlees is niet aan te slepen. Slagers hadden hun handen vol aan de run op paardenvlees: 

In maart 2013 blijkt dat niet te garanderen is dat Nederlands paardenvlees veilig is. Het systeem van papieren paspoorten is fraudegevoelig. In dit paspoort moet alle medicatie dat een paard toegediend krijgt, geregistreerd worden. Dat gebeurt vaak niet. Paardenvlees is niet ongezond voor de mens, maar de medicatie die paarden toegediend krijgen wel:

In april 2013 roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afnemers van de verdachte vleesverwerker Willy Selten in Oss op om ongeveer 50.000 ton vlees op te sporen en van de markt te halen.

Diezelfde maand klappen werknemers van het vleesbedrijf Selten uit de school. Zo vertellen ze dat er wekelijks paardenvlees met rundvlees werd gemengd. Ook zou er oud en bedorven vlees vermengd zijn met nieuw vlees. Met de arbeidsomstandigheden is het slecht gesteld, vertellen werknemers van Selten:

In mei 2013 zendt EenVandaag een reportage uit over de herkomst van het paardenvlees van het vleesbedrijf Willy Selten. Daarin spreekt EenVandaag met Britse insiders en kenners en traceert het paardenvlees van Willy Selten terug naar de bron. 

Wat blijkt? Het paardenvlees komt niet uit dubieuze Roemeense of Poolse slachthuizen. Het waren Ierse en Engelse criminele bendes die tienduizenden paarden liet slachten, waarvan velen niet geschikt voor de slacht, waarna het vlees met de vrachtwagen naar het vleesverwerkingsbedrijf Willy Selten in Oss werd gebracht. Daar werd het paardenvlees gemengd met rundvlees:

In mei 2013 krijgt Jan Fasen een boete van 50.000 euro opgelegd, voor fraude met paardenvlees.

Eind mei wordt de Brabantse vleesverwerker Willy Selten aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en fraude. Hij wordt ervan verdacht 300.000 kilo paardenvlees te hebben verwerkt. Onduidelijk is waar al dat vlees is gebleven. Na drie dagen verhoor wordt Selten weer vrijgelaten.

Oktober 2013: het bedrijf van Selten is ondertussen failliet verklaard. De curator van het bedrijf, Jaap van der Meer, zegt dat er niks mis is met twee miljoen kilo vlees van Willy Selten. De NVWA heeft alleen beslag gelegd op het vlees. De curator stapt daarom naar de rechter, als de NVWA blijft weigeren het vlees vrij te geven voor verkoop voor consumptie. De curator concludeert uit onderzoek in de administratie van Willy Selten, dat de voorraad komt van EU-erkende bedrijven. Volgens het NVWA is de administratie van van Selten niet betrouwbaar, en is dus niet aangetoond waar het vlees vandaan komt.

December 2013: de rechter besluit dat de twee miljoen kilo vriesvlees van het verdachte vleesbedrijf Willy Selten alsnog niet verkocht mag worden voor menselijke consumptie. De rechter bepaalde dat in een kort geding dat de curator van het failliet verklaarde bedrijf had aangespannen tegen de NVWA.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.