Iedereen schrok toen de Nederlandse Voedsel en Warenauthoriteit (NVWA) met de mededeling kwam. Er moest 50 miljoen kilo rundvlees van de markt gehaald worden. Het rundvlees was bij vleesverwerker Willy Selten in Oss vervuild met paardenvlees. Maar waar kwam dit vlees vandaan? Was het geschikt voor menselijke consumptie? Van wie waren de paarden? En wie verdiende er geld aan deze handel? Tot op heden is er nog nooit antwoord gekomen op die vraag. EenVandaag sprak met Britse insiders en kenners en traceerde het paardenvlees van Willy Selten terug naar de bron. 

Het waren geen Poolse of Roemeense slachthuizen waar werd gesjoemeld, maar Ierse en Engelse criminele bendes lieten tienduizenden paarden slachten. Een van de beruchtste slachthuizen is Red Lion in Cheshire, van de Engelse vleesfamilie Turner. Vrachtwagens met paarden reden vanuit Ierland naar het Red Lion slachthuis. Na de slacht reden de vrachtwagens met paardenvlees door naar vleesverwerkingsbedrijf Willy Selten in Oss waar het paardenvlees werd vermengd met rundvlees. Dat blijkt uit gegevens van GPS-zenders die op de vrachtwagens zijn geplakt en die EenVandaag in handen kreeg. 

De Ierse en Engelse autoriteiten hebben inmiddels een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit ingesteld. Maar dat ze al eerder van de activiteiten op de hoogte waren blijkt uit de arrestatie en veroordeling in 2012 van Laurence McAllister. Hij liet paarden die daar niet geschikt voor waren slachten bij het Engelse Red Lion slachthuis, en de vrachtwagens reden terug naar Ierland met honderden kilo's cannabis. Daarnaast is hij ook veroordeeld voor het mishandelen van dieren en de smokkel van 'bute', het medicijn 'phenylbutazone' dat paarden krijgen en dat gevaarlijk kan zijn voor mensen. Resten van dat middel zijn in meerdere Europese landen aangetroffen in vlees dat afkomstig was van vleesverwerker Willy Selten. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.