Vleesverwerker Willy Selten, waarvan de NVWA 50 miljoen kilo vlees wil terughalen, heeft geweigerd zelf zijn faillissement aan te vragen voor zijn onderneming. Daarom krijgen meer dan 80 Poolse en 39 Nederlandse werknemers geen salaris en dus ook geen WW-uitkering. Reden voor FNV Bondgenoten om samen met het personeel te besluiten zelf het faillissement van het bedrijf aan te vragen.

Op een personeelsbijeenkomst op 25 maart had de leiding van het bedrijf het personeel nog beloofd faillissement aan te vragen. Een bijeenkomst waar het personeel verbaasd om zich heen keek, de Rabobank had twee dagen daarvoor alle apparatuur uit het bedrijf gehaald.

De Poolse werknemers, waarvan een groot aantal over een vast contract beschikte, werd daarvoor al gezegd dat ze niet meer hoefden terug te komen. Het bedrijf zorgde er voor dat de huur van de accommodaties op een nabijgelegen camping werd opgezegd, zodat de Polen wel weg moesten gaan.

De vleesverwerker raakte in februari in opspraak vanwege de beschuldiging van het Openbaar Ministerie (OM) dat het bedrijf paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees. De vleesverwerker wordt daarom verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

De rechtbank in Den Bosch behandelt de faillissementsaanvraag dinsdag. Bij het bedrijf is niemand meer bereikbaar voor commentaar. Selten spant een kort geding aan om de enorme terugroepactie van 50 miljoen kilo vlees drastisch te beperken. Het bedrijf noemt de beslissing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ,,te gek voor woorden" en zegt dat de actie veel meer onrust veroorzaakt dan is gerechtvaardigd.