Een gesloten Brits slachthuis is voor het eerst in verband gebracht met vleesverwerker Willy Selten uit Oss. Het bedrijf, Red Lion in Cheshire, slachtte paarden en vervoerde het vlees met vrachtwagens naar Oss. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De krant confronteerde Red Lion, dat werkte onder de handelsnaam High Peak Meat Exports (HPME), met beelden uit een nog niet uitgebrachte documentaire van de Dierenwelzijn-groepering Hillside Sanctuary. Daarop gaf het Britse slachthuis toe dat het in 2012 inderdaad vrachtwagens met paardenvlees had geleverd aan het bedrijf van Willy Selten.

Een woordvoerder van de familie Turner, eigenaar van het bedrijf, benadrukt dat al het vlees ook als paardenvlees is gelabeld en legaal is geslacht. Eén paard is uit de keten gehaald omdat het positief is getest voor de aanwezigheid van het paardenmedicijn Fenylbutazone, een middel dat niet in de menselijke voedselketen mag voorkomen.

De familie die eigenaar is van het Engelse slachthuis wordt onderzocht door de Britse Inspectie. Drie van de Poolse slachters die bij het bedrijf werkten moesten hun vergunning inleveren nadat bleek dat paarden werden mishandeld tijdens het doden voor de slacht. Het slachthuis is gesloten nadat bleek dat de familie Turner het personeel dat bij het slachthuis werkte intimideerde en bedreigde.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haalt in een terugroepactie 50 miljoen kilo vlees terug dat bij Selten in Oss is verwerkt. Dat vlees is aan 502 bedrijven in heel Europa verkocht.

Medewerkers van vleesverwerker Willy Selten uit Oss kwamen afgelopen vrijdag aan het woord in een reportage van Eenvandaag. Daarin vertelden zij dat iedereen binnen het bedrijf wist dat er paardenvlees werd gemengd met rundvlees, en dat er stinkend en groen uitgeslagen vlees werd verwerkt na werktijd.  

“Groen afgekeurd vlees kreeg nieuwe datumstickers”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.