Fraudeerde vleesverwerker Willy Selten met paardenvlees? En maakte hij een enkel foutje, of is Selten ongewild onderdeel van een crimineel netwerk geworden dat veel geld verdiende met vleesfraude? Dat is één van de belangrijkste vragen in de strafzaak die morgen begint tegen de Brabantse vleesverwerker.

Hij wordt verdacht van de verkoop van paardenvlees als rundvlees en valsheid in geschrifte. 

Lees ook: Hoe zat het alweer met het paardenvleesschandaal?

In 2013 bleek dat vleesverwerkers en handelaren bewust rundvlees met paardenvlees vermengden, en als 100 procent rundvlees verkochten. Vooral in kant-en-klaar-producten, zoals diepvrieshamburgers en pizza's bleek, paardenvlees te zitten. 

En dat kan volgens voedselveiligheidsinstanties gevaarlijk zijn omdat paarden medicijnen krijgen die kankerverwekkend zijn voor mensen. Het spoor leidde naar Willy Selten in het Brabantse Oss.  

370 bedrijven in 15 Europese landen moesten van van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vlees terughalen. In totaal zou het gaan om 50.000 ton vlees. Via EenVandaag-reportages kwam aan het licht dat Poolse werknemers in de avonduren illegaal vlees moesten verwerken dat afkomstig was uit Engeland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.