Willy Selten, de vleeshandelaar die in maart terechtstaat voor het mengen van paardenvlees door zijn rundvlees, is een nieuw vleesbedrijf begonnen in België. Selten doet dit samen met zijn zoon Nick Selten. 

Het is opnieuw een vleesverwerkingsbedrijf. Nu rijst de vraag: hoe kan het dat iemand die in Nederland terecht komt te staan voor het frauderen met vlees, waardoor vijftig miljoen kilo vlees in heel Europa uit de markt moest worden gehaald, in België weer een nieuw bedrijf kan beginnen? 

Europese zwarte lijst

Dat moet niet kunnen vindt CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Zij pleit voor een Europese zwarte lijst die er, net als bij medisch specialisten, voor moet zorgen dat iemand die veroordeeld is niet weer in een ander land aan de slag kan.

En wanneer er naar iemand een onderzoek loopt, zoals bij Selten, moet er overleg zijn tussen de warenautoriteiten van de verschillende landen, vindt ze. Nu is dat niet goed genoeg gebeurd, aldus de Europarlementariër. De Lange leidde ook het Europees onderzoek naar vleesfraude.

Op 24 maart begint de strafzaak tegen de vleesverwerker.

EenVandaag sprak in 2013 met werknemers van het vleesbedrijf van Willy Selten. Bekijk het item hieronder terug: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.