Een bedrijf in Noord-Limburg wordt verdacht van het vervalsen van paardenpaspoorten waardoor paarden die niet geschikt waren voor menselijke consumptie toch voor dat doel konden worden verkocht. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het bedrijf doorzocht en beslag gelegd op administratie, een woning, voertuigen en bankrekeningen.

De instantie ging daarnaast op verzoek van de Franse autoriteiten ook binnen in vijftien panden verspreid over het land wegens het 'omkatten' van paardenvlees. Daarbij zijn drie verdachten aangehouden.

Europese actie

Het optreden maakt deel uit van een gecoördineerde actie tegen illegale handel in paardenvlees in diverse Europese landen. Gisteren werd al bekend dat bij de actie, die werd gecoördineerd door Eurojust (het EU-orgaan voor justitiële samenwerking), in totaal 26 arrestaties zijn verricht. Bij de actie waren politie en justitie in België, Frankrijk, Luxemburg, Ierland, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië betrokken.

In 2013 bleek uit een reportage van EenVandaag dat het paardenpaspoort fraudegevoelig is. Hierdoor is niet altijd bekend hoe veilig het paardenvlees is. Bekijk de uitzending hieronder terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.