Vleeskeurmeesters luiden de noodklok over de situatie in veel Nederlandse slachthuizen. Ze stellen dat er poep op het vlees zit en dat steekproeven worden gemanipuleerd. Er is sprake van een grote angstcultuur, melden zowel de dierenartsen als de keurmeesters die de controles moeten uitvoeren.  

De felle kritiek is opmerkelijk, want vier jaar geleden is er door de NVWA een groot verbeterplan ingevoerd. Dat gebeurde in opdracht van Economische Zaken en was een reactie op een aantal grote vleesschandalen bij slachterijen en handelaren.

'Één groot toneelstuk' 

Volgens de NVWA heeft de nieuwe manier van controleren resultaat. Maar de keurmeesters stellen juist dat de resultaten absoluut niet deugen. Zij vertellen dat de dagelijkse controle van het vlees wordt gemanipuleerd, waardoor de kwaliteit van het vlees beter lijkt dan het werkelijk is.

“Het is één groot toneelstuk”, verklaren de keurmeesters. “Vlees waar pathologische afwijkingen op zitten wordt voor de keuring weggesneden en in een afvoerbuis gegooid. Dat is verboden omdat een dierenarts het daarna nooit meer goed kan controleren.”

650 karkassen per uur, elf seconden voor controle

Ook zijn er grote zorgen over de snelheid waarmee er gecontroleerd moet worden. In veel slachterijen hebben de keurders maar elf seconden om een karkas te keuren. “Bandsnelheden in de slachterijen zijn veel te hoog om goed te kunnen controleren”, zeggen de keurmeesters. “In de grote slachterijen komen er 650 karkassen per uur voorbij. Met die snelheid hebben we een krappe elf seconden om een karkas te controleren.”

“Die elf seconden is veel te kort, terwijl de sector eigenlijk nog een hogere snelheid wil”, aldus de keurmeesters. De keuring gaat op zicht en het dier mag bij controle niet aangeraakt worden. Volgens de keurmeesters is het daardoor niet mogelijk om te controleren op ontstekingen en pathologische afwijkingen. Daarna belandt het vlees in de supermarkt.

Volgens de klokkenluidende keurmeesters is de positie van de NVWA-dierenartsen die het slachtproces moeten monitoren zeer zwak. Vaak zijn de dierenartsen jong en staan ze onder grote druk van het slachthuis. Als het slachtproces wordt gestopt omdat iets niet klopt of verdacht is, dan worden de dierenartsen bedreigd en geïntimideerd. De keurmeesters maken mee dat zieke dieren, die volgens hen echt niet geschikt zijn voor consumptie, toch in de handel belanden.

“Dierenartsen worden bedreigd en uitgescholden. Daarom kiezen ze vaak voor het belang van de slachterij en niet voor het belang van de voedselveiligheid”, zeggen de keurmeesters. “Er zijn ook dierenartsen die wel kritisch zijn en wel melden maar die worden vervolgens niet meer ingezet bij dezelfde slachterij. Het absurde is dat de slachterij hier dan mee weg komt.”

Reactie NVWA

De NVWA reageert als volgt: De kritiek van twee anonieme medewerkers van KDS doet geen recht aan het werk dat toezichthoudend dierenartsen en officiële assistenten van KDS met grote inzet doen. Het toezicht van de NVWA in slachthuizen is eenduidig en consequent. Dit wordt onderschreven door de herhaaldelijke audits van onder meer de Europese Commissie, winkelketens en autoriteiten uit landen waarnaar slachthuizen exporteren. Dit is mede het resultaat van het verbeterplan vleesketen dat in 2014 is ingezet.

Er is geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van Nederlands vlees.

Lees de volledige reactie van de NVWA hier.



Het COV, de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie, laat in een schriftelijke reactie het volgende weten:
We herkennen ons niet in de anonieme verklaringen van de KDS-medewerkers. Als het gaat om keuringswerkzaamheden verwijs ik naar de NVWA, die daarvoor wettelijk verantwoordelijk is. Daarnaast wijzen wij op monitoringsrapportages van de NVWA waar – op basis van tienduizenden metingen - zeer goede resultaten uit de bus komen over de kwaliteit van de bedrijfsprocessen in de roodvleesslachterijen. Verhalen over intimidaties nemen wij altijd serieus. Bedrijven hebben regelingen voor klokkenluiders waar werknemers onvrede in naar voren kunnen brengen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.