‘De situatie bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is de afgelopen jaren alleen maar slechter geworden. De voedselveiligheid loopt op deze manier gevaar’, aldus D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya vandaag tegen NU.nl.

Er moet daarom ingegrepen worden bij de voedselwaakhond, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), om de problemen binnen de organisatie en de belabberde financiële situatie aan te pakken. Dat vinden verschillende partijen in de Tweede Kamer.

Onder andere D66, CDA en SP leveren flinke kritiek op de gang van zaken bij de NVWA en vinden dat het kabinet zo snel mogelijk moet ingrijpen om de situatie te verbeteren.

Volgens Koser Kaya kunnen de verantwoordelijke bewindspersonen de problemen binnen de NVWA niet zelfstandig oplossen en moet de voedselwaakhond onder curatele gesteld worden van de Algemene Rekenkamer. 

Een mogelijke oorzaak van de de problematiek bij de NVWA zijn de bezuinigingen, fusies en reorganisaties waar het bedrijf de afgelopen tien jaar mee te maken heeft gehad. De kwaliteit van inspecties en toezicht is hiermee in het geding geraakt met als gevolg de voedselschandalen zoals de salmonellazalm en de fraude met paardenvlees.

Vanavond in EenVandaag een gesprek met Denise Krijger, een slachtoffer van het zalmschandaal. Ook spreken we met Bart Combee, voorzitter van de consumentenbond, over de kritiek op de NVWA, en licht D66 kamerlid Fatma Koser Kaya haar kritiek nader toe in onze studio.