Het is misschien wel de eerste 'corona-startup': Carlijn Pluijmakers geeft leerlingen via een livestream thuisonderwijs. Woensdag is de eerste les.

Vorige week al sloten verschillende landen om ons heen de scholen en kwamen leerlingen thuis te zitten. Carlijn Pluijmakers sloeg toen al aan het denken over oplossingen, voor het geval dat in Nederland ook zou gebeuren.

Woensdag van start

Ruim een week later wordt de laatste hand gelegd aan de studio's en wordt de techniek getest. Pluijmakers: "We werken met veel mensen aan dit platform om te zorgen dat alles technisch werkt. Woensdag moet natuurlijk alles het doen."

De online lessen worden gegeven vanuit een leeg schoolgebouw in Haarlem. "We hebben zes docenten die voor groep 3 tot en met groep 8 lesgeven. En de klas in Haarlem zitten ook twee 'leerlingen', gespeeld door acteurs. Zij zijn de schakel tussen de leerlingen die thuis meekijken en de docent." Om te voorkomen dat leerlingen denken dat ze helemaal alleen zijn.

Lees ook

Om 10.00 uur fruit eten

"Het is belangrijk dat kinderen de structuur houden die ze gewend zijn. Zo beginnen we om 8.45 uur met voorlezen en start de les om 9.00 uur. En om 10.00 uur eten we fruit, zoals de leerlingen nu ook gewend zijn."

Naast kernvakken zoals rekenen en taal, krijgen ze ook muziek en gym. "Kinderen moeten soms ook gewoon bewegen", legt Pluijmakers uit.

Op zoek naar extra juffen en meesters

Voor leerlingen zijn al verschillende online lesprogramma's beschikbaar en ook scholen maken soms zelf een eigen programma. Hoeveel leerlingen dus straks gaan kijken naar deze livestream is nog afwachten. "Maar we zijn goed voorbereid en kunnen miljoenen streams tegelijk verzorgen. En we kunnen dit na 6 april ook nog weken blijven doen", zegt Pluijmakers."

En als docenten ziek worden? "We zijn nog op zoek naar extra juffen en meesters die voor de klas staan en mee willen werken, want ook wij kunnen last krijgen van het coronavirus."

Tv-reportage: Carlijn Pluijmakers geeft leerlingen via een livestream thuisonderwijs

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.