De ene politicus sprak nog vaker het volk toe dan de ander en men leek elkaar af te troeven qua maatregelen. Aan de andere kant: verkiezingen in Frankrijk gingen gewoon door. Wat is eigenlijk goed leiderschap in tijden van crisis?

De Amerikaanse president Donald Trump liet zich niet testen op het coronavirus, terwijl hij wél in aanraking is geweest met iemand die later positief testte op het virus. "I don't know this guy", was het antwoord van de president. En waar de Franse leider Emmanuel Macron snel was met het sluiten van scholen en horeca was hij er ook snel bij om mensen op te roepen vooral te gaan stemmen afgelopen zondag: de gemeenteraadsverkiezingen stonden op het programma. Waar het hele openbare leven plat ligt in Frankrijk, geldt dat blijkbaar niet op het moment dat er gestemd moet worden.

Doe wat je zegt

Het is precies zo'n voorbeeld waar Janka Stoker, hoogleraar leiderschap van de Rijksuniversiteit Groningen, zich groen en geel aan kan ergeren. "Alles draait natuurlijk om consistentie. Je moet doen wat je zelf ook zegt als leider."

En als je dat doet, kan het je als leider van een land ook wat extra's opleveren, legt ze uit. "Als je goed optreedt in een crisis gaan mensen je ook als leider meer waarderen." Dat wordt ook bevestigd door de cijfers uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel. Het vertrouwen in Rutte is momenteel, met 54 procent, hoger dan het ooit was en is de laatste tijd omhoog geschoten.

Lees ook

Waar was Rutte zondag?

Toen de meest verregaande maatregelen werden afgekondigd door het kabinet was Mark Rutte echter in geen velden of wegen te bekennen. Sommige mensen waren daar verbaasd over. "Maar ik vond dat niet opmerkelijk, want Rutte is bij uitstek iemand die de regie heel vaak neerlegt bij de verantwoordelijk ministers", vertelt politiek commentator Joost Vullings.

Hoogleraar leiderschap Janka Stoker verbaast zich er wel over: "Juist omdat hij er eerder wel was, en nu op die zondag was hij er ineens toch niet. Maar misschien dat hij dat in zijn speech nog wel uitlegt, want consistentie is gewoon belangrijk. En daarom zie je het vertrouwen in Donald Trump nu bijvoorbeeld wel dalen, omdat die steeds weer met andere teksten komt."

'Koning zal nog volgen'

"Rutte was er meteen in het begin bij, zat er bovenop. En dat hij vanavond speecht was ook al bekend gemaakt nog voordat ministers Slob en Bruins de maatregelen bekend maakte", zegt Vullings.

Rutte zal Nederland straks om 19.00 uur toespreken, iets dat in de afgelopen 47 jaar niet is gebeurd. Stoker verwacht dat de koning binnenkort zal volgen met een toespraak.

Janka Stoker en Joost Vullings over leiderschap in coronatijd in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.