Met Singapore en Taiwan is Hongkong een van de weinige plaatsen waar de verspreiding van COVID-19 tot nu een veel trager verloopt dan in andere landen. En in Hongkong komt dat vooral door de burgerinitiatieven, die het virus hebben weten in te dammen.

In Hongkong helpt ook een goed gezondheidssysteem, dat al ervaring had opgedaan met SARS en MERS, mee met tegengaan van verspreiding, maar opvallend is dat de bevolking heel alert reageerde.

Wat doen ze dan?

Voor de bevolking van Hongkong is het dragen van mondkapjes een vanzelfsprekende eerste actie bij een virusrisico. Niet alleen om je te beschermen, maar vooral ook om niet het virus te verspreiden. Kenneth Kwong is een gepensioneerde scheikunde leraar en één van de vele mensen die actie ondernamen.

Kwong zag al snel lange rijen voor de verkoop van mondkapjes. "De prijzen van de mondkapjes gingen door het dak en ook de prijzen van het ruwe materiaal waar ze van gemaakt worden. Dus lag het voor de hand om de mensen zelf de middelen aan te reiken om een mondkapje te maken."

Bekendheid

Zelf mondkapjes maken? Kwong legt uit: "Met een beetje stof, een stuk elastiek en een naaimachine heb je binnen een half uur een soort mondkapjeshouder. Als filter gebruik je een dubbelgevouwen stukje keukenrol. Dat kan je elke vijf uur vervangen. De vezelstructuur daarvan biedt 90 procent van dezelfde filterfunctie als officiële mondkapjes."

Kwong is inmiddels in Hongkong een bekendheid als pleitbezorger van de 'do it yourself'-mondkapjes. De instructies kan je op verschillende sites vinden en de patronen voor de mondkapjes al duizenden keren gedownload. In de straten van Hongkong zie je de zelfgemaakte mondkapjes ook steeds meer.

Meneer Kwong met zijn zelfgemaakte mondkapje met keukenpapier

Lees ook

'Jullie zijn gek'

Dat niemand in Europa nog mondkapjes draagt verbaast Kwong. "Jullie zijn gek! Waarom geeft de overheid niet het goede voorbeeld? Mondkapjes gaan de verspreiding van vochtdruppeltjes uit de longen tegen en het voorkomt dat je met je handen je mond of je neus aanraakt.

Kwong denkt dat het mede de mondkapjes zijn die hebben geholpen om het coronavirus in te dammen. "Ik denk dat het naast de sociale onthouding de belangrijkste reden is waarom we het tot nu toe in Hongkong goed doen."

In Hongkong vonden burgers dat de overheid niet snel genoeg reageerde op de corona-uitbraak en daarom gingen burgers staken en kwamen ze zelf in actie om het virus in te dammen. Met succes.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.