Scholen open of dicht? Tot nu toe kiest het kabinet voor het eerste, maar daar kan vandaag verandering in komen. Directeur Tom van Esch van basisschool de Beemden in Boxtel verwacht het, net als moeder Iris Jongbloets van twee kinderen op de school.

De druk op het kabinet om scholen te sluiten is de afgelopen dagen flink toegenomen. Nagenoeg de voltallige oppositie dringt erop aan en ook regeringspartij D66 vindt dat het besluit heroverwogen moet worden. Reden dat scholen nog open zijn, is dat sluiting tot personeelstekorten kan leiden in met name de zorg, omdat ouders dan niet meer naar het werk kunnen. Vanmiddag is er opnieuw overleg over, na een dringende oproep vanuit de medisch specialisten om scholen toch te sluiten.

Voorbereiden op thuisonderwijs

Afgelopen week was het al een andere week dan normaal op basisschool de Beemden in Boxtel. "Veel docenten zitten met klachten thuis, dus sommige groepen hadden al geen les." En in de klassen waar wel gewoon les was, zat het lokaal niet altijd vol. "In groep 5 zaten op vrijdag maar zes leerlingen, omdat veel ouders er zelf al voor kiezen hun kinderen thuis te houden", merkt directeur Van Esch.

Hij hoopt dat na het overleg van vanmiddag wordt besloten om scholen toch te sluiten. "Als ze die beslissing nemen, kunnen wij ons voorbereiden op de komende week en kijken hoe we thuisonderwijs kunnen organiseren", zegt Van Esch.

Twijfel bij ouders

Eén van de ouders die twijfelen over wel of niet naar school brengen, is Iris Jongbloets. Ze heeft twee kinderen op de basisschool zitten. "Ik neem in alles mijn verantwoordelijkheid: ik werk thuis, ga maar niet naar feestjes en verjaardagen en laat de boodschappen thuisbezorgen. Maar als ik dan mijn kinderen naar school breng, sta ik schouder aan schouder met andere ouders."

Als haar dochters niet meer naar school gaan, kan Jongbloets dat thuis regelen met haar werk. "En ik begreep dat er ook al een plan is voor ouders die dan wel moeten werken en dus niet zelf voor opvang kunnen zorgen. En anders regelen we dat met z'n allen."

Lees ook

Ouders houden kinderen thuis

Uit onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel bleek gisteren dat een kwart van de ouders hun kinderen morgen zelf thuishoudt als de scholen niet worden gesloten. Nog eens een kwart twijfelt erover. Bij ouders met een kind op de middelbare school is dat respectievelijk 20 procent en 26 procent. Ook zijn er al meerdere scholen in het land die op eigen initiatief de deuren sluiten.

Omdat de scholen nu nog open zijn, kan Van Esch zich niet bezig houden met de inrichting van het onderwijs als de scholen wel dichtgaan. "Ik ben nu elke dag aan het puzzelen om ervoor te zorgen dat de leerlingen die komen, les krijgen. Maar als besloten wordt om de scholen te sluiten, kunnen wij kijken hoe we leerlingen thuis de lesstof kunnen aanbieden."

Tv-reportage: schooldirecteur vindt sluiten scholen verstandig

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.