Minder sociale contacten, meer thuiswerken en de kinderen gewoon naar school. Houden we ons aan de nieuwe corona-adviezen van het kabinet? EenVandaag vroeg het aan 21.000 mensen. Lang niet iedereen volgt ze op.

Of mensen hun sociale activiteiten beperken om verspreiding van het virus af te remmen, verschilt per leeftijdsgroep. Driekwart van de ondervraagden boven de 35 jaar (73 procent) gaat er dit weekend niet op uit. Een kwart (25 procent) doet dit wel. Verjaardagsfeestjes worden het meest bezocht (9 procent).

Vier van de tien jongeren gaan dit weekend gewoon uit

Corona of geen corona, veel jongere deelnemers (tot 35 jaar) hebben geen zin om hun sociale contacten te beperken. Iets meer dan de helft (57 procent) gaat dit weekend niet uit, maar 41 procent doet dit wel.

Vooral verjaardagfeestjes slaan ze liever niet over: 18 procent gaat hier gewoon naartoe. Nog eens 16 procent gaat uit eten. Het café is minder populair, 6 procent van de jongeren gaat daar dit weekend wat drinken.

Ik ben jong, mijn vrienden ook, het risico is klein.

Kwart ouders wil kinderen thuis houden als scholen open blijven

Terwijl in andere landen veel scholen dicht gaan kiest de Nederlandse regering ervoor om ze open te houden. Dit veroorzaakt veel onrust bij de ouders. Een kwart van de ondervraagde ouders met een kind op de basisschool wil zijn kind(eren) vanaf maandag thuis houden (26 procent).

Nog eens een kwart (23 procent) twijfelt hierover. Bij ouders met een kind op de middelbare school is dat respectievelijk 20 procent en 26 procent.

Eenderde gaat niet thuis werken

Het kabinet roept werkenden op om zoveel mogelijk thuis te werken. Van de deelnemers met een baan waarbij dat mogelijk is gaat tweederde (64 procent) dit altijd of zoveel mogelijk doen.

Maar een derde (30 procent) is dit slechts af en toe of helemaal niet van plan. Sommigen mogen dat niet van hun werkgever, anderen krijgen helemaal geen richtlijn vanuit hun werk.

Ouderen en kwetsbaren volgen adviezen op

De meeste 65-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid zijn wel van plan om het advies op te volgen om sociale contacten te vermijden (80 procent). Ook is 69 procent van plan om vrijwel niet meer met het openbaar vervoer te gaan.

Keerzijde is wel dat ze sociaal geïsoleerder dreigen te raken. De helft (49 procent) verwacht de komende twee weken een stuk minder bezoek op de koffie.

Lees ook

Mantelzorg in de knel

Aan het onderzoek deden 4000 mensen mee die mantelzorg geven aan een naaste. Een kwart (23 procent) verwacht hier de komende weken minder tijd aan te besteden. Zij worstelen met een duivels dilemma, want ze willen wel graag zorg geven, maar zijn tegelijk ook bang om hun oudere en kwetsbare naasten te besmetten. Want dat is juist de groep voor wie het oplopen van het virus grote gevolgen kan hebben.

Een deel van de mensen die mantelzorg ontvangen verwachten andersom de komende tijd minder zorg te krijgen (15 procent). Acht van de tien (79 procent) van hen maken zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis. "Straks moeten ziekenhuizen misschien keuzes gaan maken. Ik ben 76. Wat gebeurt er dan met mij en mijn man?", zo vraagt een oudere mevrouw zich af.

EenVandaag vroeg aan ruim 21.000 mensen of ze zich aan de nieuwe corona-adviezen houden?

Lees ook

Ook in de Nieuwstrend ging het over jongeren die nog gewoon uitgaan.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 13 en 14 maart 2020. Aan het onderzoek deden 21.368 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.