Paniek in het Witte Huis gisteren, want het twitteraccount van President Trump was ineens uit de lucht. Het bleek een actie te zijn van een medewerker van twitter die het als heldendaad beschouwde om dit op zijn laatste werkdag te doen. Maar zijn actie roept veel vragen op. Wat als de Twitter-medewerker in plaats van alles deleten bijvoorbeeld tweets had verstuurd uit naam van Trump, waarin hij, om maar wat te noemen, de oorlog zou verklaren aan Noord Korea?

Het is onbekend óf Twitter-medewerkers zulke vergaande bevoegdheden hebben. Als hij in staat was de account van Trump op non-actief te zetten, had hij dan ook een tweet in naam van Trump kunnen sturen? Op welk niveau kunnen Twitter-medewerkers bij accounts van bijvoorbeeld wereldleiders? En hebben ze dan ook daadwerkelijk toegang tot die accounts, of heeft Twitter daar weer een extra veiligheid voor ingebouwd. Kunnen ze DM’s lezen?

Als medewerkers toegang hebben tot accounts en berichten kunnen sturen, dan hebben zij toegang tot een doos van Pandora die zijn weerga in de wereldgeschiedenis niet kent. Want de medewerker had net zo makkelijk de Russische leider Putin grof kunnen beledigen, zijn eigen aftreden kunnen aankondigen of de Noord Koreaanse leider Kim Jong-un laten weten dat Pyongyang binnen een paar minuten weggevaagd zou worden, met alle gevolgen van dien.

Donald Trump heeft inmiddels gereageerd op het verwijderen van zijn account:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.