Met de arrestatie van Trumps oud-campagnemanager Paul Manafort gaat het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen een nieuwe fase in. De FBI onderzoekt tientallen mensen uit Trumps campagneteam en neemt ook tientallen Russen onder de loep. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Team Trump

Paul Manafort – Campagneleider

Zonder twijfel de meest omstreden persoon uit Donald Trumps campagneteam. Hij werd gisteren gearresteerd door de FBI en is inmiddels onder huisarrest geplaatst.  Paul Manafort werkt al tientallen jaren als politiek consultant en lobbyist en was tot augustus 2016 campagneleider voor Donald Trump. Zijn naam wordt in verband gebracht met meerdere hooggeplaatste Russen waaronder oligarch Oleg Deripaska, een vertrouweling van Vladimir Poetin. Hij bood de oligarch zelfs aan om hem op de hoogte te houden van de race om het presidentschap: “If he needs private briefings we can accommodate,” Er is geen bewijs dat dit soort bijeenkomten daadwerkelijk plaats hebben gevonden. Wel was Paul Manafort aanwezig bij de ontmoeting tussen Donald Trump Jr, Jared Kushner en Natalia Veselnitskaya. De Russische advocate die claimde belastende informatie te hebben over Hillary Clinton. Een paar maanden geleden onderzochten FBI-agenten al een van de huizen van Manafort op zoek naar belastende informatie.

Jared Kushner – schoonzoon

De schoonzoon van de president heeft als adviseur een prominente plek gekregen in  het Witte Huis. Maar ook hij is nu in opspraak vanwege zijn vele contacten met Russen. Bij een toespraak van Trump ontmoet hij de Russische ambassadeur Sergey Kislyak. Een paar maanden later schuift hij met Donald Trump Jr. aan bij een ontmoeting met de Russische advocate Natalia Veselnitskaya die claimt belastende informatie over Hillary Clinton te hebben. 

Donald Trump Jr. – zoon

Dichterbij de president dan zijn eigen zoon komt bijna niemand. Dat verklaart ook waarom juist hij in juni 2016 een mail krijgt van de Britse publicist Rob Goldstone. Hij regelt het gesprek tussen de Trump campagne en de Russische advocate Natalia Veselnitskaya. Volgens Goldstone heeft ze informatie “die direct afkomstig is van de Russische overheid.” In een interview zei Donald Trump Jr. later dat hij het gesprek ‘met de wetenschap van nu’ niet had gevoerd.


Team Rusland

Sergey Kislyak - ambassadeur

Hij was tot een paar maanden geleden de Russische ambassadeur in Washington. Hij had tijdens de campagne contact gehad met niet de minsten. Minister van Justitie Jeff Sessions moest al opbiechten dat hij contact heeft gehad met de Russische ambassadeur en het kostte Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Flynn zelfs al na een paar dagen de kop. Kislyak reageert zelf intussen laconiek op alle aantijgingen. Als een verslaggever van CNN hem in Moskou met draaiende camera volgt zegt Kislyak: “Ik weet niet of ik wel geheimen heb gehoord.”  Om daarna met een brede glimlach verder te lopen.

Oleg Deripaska – oligarch

Oleg Deripaska is niet de enige steenrijke oligarch die genoemd wordt maar wel een van de meest interessante. Hij had tijdens de campagne direct contact met de campagnemanager van Donald Trump, Paul Manafort. Deripaska staat bekend als een oligarch die dichtbij Vladimir Poetin staat. Hij zou Manafort hebben aangeboden om een strategie te ontwikkelen om meer positieve aandacht voor Poetin te genereren.

Natalia Veselnitskaya – de advocate

Een van de weinige vrouwen op de lijst kreeg toegang tot de meest invloedrijke mensen uit Trumps campagneteam. Naast campagneleider Paul Manafort had ze een gesprek met Trumps zoon Donald Trump Jr. En diens schoonzoon Jared Kushner. Het gesprek werd gearrangeerd omdat ze claimde schadelijke informatie te hebben over Hillary Clinton. Volgens Donald Trump Jr. kwam ze met niets concreets over de brug. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.