Het was lange tijd ijzingwekkend stil rondom het FBI-onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Maar maandag is dan toch eindelijk het langverwachte volgende hoofdstuk in het Rusland dossier gestart. Paul Manafort, de voormalig campagneleider van president Trump, heeft zich moeten melden bij de FBI. Net als zijn voormalig zakenpartner Rick Davis. Daarmee zijn de eerste verdachten een feit in het onderzoek over mogelijke Russische betrokkenheid en inmenging in het campagneteam.

Speciaal aanklager Robert Mueller is de man die de touwtjes in handen heeft en werkte de afgelopen maanden in het grootste geheim aan het onderzoek. Tot nu toe was nog het gissen naar wat precies de beschuldigingen zijn en wie de FBI onder de loep neemt. 

Eind vorige week meldden verschillende Amerikaanse media dat de eerste aanklachten inmiddels zijn goedgekeurd door de Grand Jury in Washington D.C. Een moment waar in de Verenigde Staten reikhalzend naar werd uitgekeken vooral ook omdat het eigenlijk het eerste écht concrete en tastbare resultaat is van het team van Mueller. Op tafel liggen nu 12 aanklachten: die variëren van het witwassen van geld tot belastingontduiking tot het werken voor buitenlandse mogendheden, maar ook samenspanning tegen de Verenigde Staten. Bekijk hier de officiële aanklacht.

Hoe begon het ook alweer? 

Het is september 2015. De verkiezingscampagne om het Amerikaanse presidentschap draait op volle toeren wanneer de inlichtingendiensten waarschuwen dat Rusland bezig is met het hacken van computers van de Democratische partij. Uiteindelijk komt een hele lading van interne e-mails op WikiLeaks terecht. Na uitgebreid onderzoek stellen de Amerikaanse veiligheidsdiensten vast dat de hacks uit de koker van het Kremlin komen. Als antwoord van president Obama volgt het besluit om 35 Russische diplomaten het land uit te zetten. 

Dat Rusland zich heeft proberen te bemoeien met de uitslag van de verkiezingen staat dus al vast. Zelfs Trump erkent uiteindelijk dat het er op lijkt dat de Russen inderdaad achter de hackaanval op de Democraten zaten. 

Wat dus rest is de vraag in hoeverre de mensen om Trump heen dit wisten, of hier misschien zelfs direct bij betrokken zijn geweest. Daar bovenop komt de vraag of Trump heeft geprobeerd om het lopende onderzoek naar de Rusland-connecties te frustreren of zelfs een halt toe te roepen. 

In mei van dit jaar benoemde het Amerikaanse ministerie van Justitie Robert Mueller als speciaal aanklager om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de Russische inmenging en de banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland. Zijn aanstelling volgde op het besluit van president Trump om FBI-directeur James Comey te ontslaan. Signalen dat Trump de door hem ontslagen FBI-directeur Comey zou hebben gevraagd om het onderzoek naar de Russische connectie met zijn voormalig adviseur Michael Flynn te staken, zou de druppel zijn geweest. 

Wat zegt Trump zelf? 

De president noemde het onderzoek van Mueller eerder al een ‘heksenjacht’ en hij kiest ook nu weer - zoals we inmiddels wel van hem gewend zijn - vol voor de tegenaanval. Dit weekend liet hij al van zich horen op Twitter. Zo vindt Trump dat er veel beter onderzoek gedaan kan worden naar de schandalen waar de Democraten bij betrokken zouden zijn en is de Rusland-Trump connectie. En dat herhaalde hij ook vandaag nadat bekend werd dat Manafort officieel verdachte is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.