Het Twitter-account @realDonaldTrump is verleden tijd. Twitter heeft het account van de Amerikaanse president permanent verwijderd. Maar er was een tijd dat Trump helemaal niets moest weten van social media, tot Peter Constanzo in zijn leven kwam.

Twitter was jarenlang hét communcatiemiddel van de Amerikaanse president, maar jaren geleden was hij totaal geen fan van het medium. Sterker nog, in 2009 moest hij niks van social media hebben. Daar bracht Peter Constanzo verandering in. Constanzo werkte als marketing-directeur voor een uitgeverij die Trumps nieuwe boek moest promoten. Hij bracht Twitter onder de aandacht als nieuwe marketing-strategie.

'Hij kon direct met zijn fans communiceren'

Constanzo is eigenlijk het brein achter het Twitteraccount van Trump. "Hij sloeg vooral aan op het feit dat hij direct met zijn fans kon communiceren en dat er geen traditionele media meer aan te pas hoefde te komen. Dat maakte hem meteen enthousiast", vertelde Constanzo eerder in een interview met EenVandaag.

En enthousiast was hij, want Trump tweette vrijwel dagelijks naar zijn 88 miljoen volgers. Tot afgelopen donderdag. Twitter bande zijn account voor 12 uur. Het bedrijf had gevraagd of hij drie tweets wilde verwijderen die hij woensdag stuurde over de bestorming van het Capitool. Toen de president dat niet deed, ging zijn account op zwart.

Peter Constanzo is het brein achter het Twitteraccount van Donald Trump

Twitter

Nu verwijdert Twitter het account van de Amerikaanse president definitief. 'Na bestudering van de tweets van @realDonaldTrump en de context ervan hebben we het account permanent geblokkeerd vanwege het risico op het aanzetten tot geweld,' schrijft het bedrijf in een korte verklaring. Ook Instagram en Facebook verwijderden de accounts van de president in ieder geval tot na de inauguratie van Joe Biden.

Constanzo kreeg al eerder negatieve reacties op het account van Donald Trump dat hij in het leven riep. "Mensen zeggen vaak: je hebt een monster gecreëerd. Ik snap dat mensen dat zeggen maar ik moet er een beetje om grijnzen. Het is nog altijd marketing. Het begon met een boek en nu is het politiek, maar het is uiteindelijk nog steeds hetzelfde idee: promotie", zei hij in september vorig jaar.

Nu is het dus voorgoed voorbij met Donald Trump en Twitter. Maar daar laat de president het niet bij zitten, zo lijkt. Op het officiële account van de Amerikaanse president (@potus) twitterde hij dat hij kijkt naar de mogelijkheden om zélf een online communicatiedienst in het leven te roepen. Ook die tweet is snel weer verwijderd.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.