Het is naast golf de favoriete bezigheid van president Trump: twitteren. En met de verkiezingen voor de deur is hij actiever op Twitter dan ooit. Wanneer ontstond zijn voorliefde voor dit sociale medium? Door een ontmoeting met deze man, 11 jaar geleden.

Het is bijna moeilijk te geloven dat Trump tot een paar jaar geleden nog een een echte digibeet was. Hij gebruikte geen e-mail en was wars van social media. In 2009 bracht Peter Constanzo daar definitief verandering in.

Onlosmakelijk verbonden

Vanaf het eerste moment dat hij 's ochtends wakker is, begint Donald Trump direct tweets de wereld in te sturen. Inmiddels heeft de president meer dan 85 miljoen volgers en domineert hij bijna dagelijks het nieuws met zijn uitlatingen op Twitter.

De president is onlosmakelijk met zijn twitteraccount verbonden. Zijn fans bejubelen zijn eigen stijl en het feit dat de president geen blad voor de mond neemt. Zijn politieke tegenstanders gruwelen ervan.

info

Het Twitteraccount van president Trump

Volgers: 86,3 miljoen
Tweets tot nu toe: 51.282
Eerste tweet: 4 mei 2009

Promotie van een boek

Voor de oorsprong van het inmiddels wereldberoemde @realDonaldTrump-account moeten we eerst terug in de tijd. In 2009 had Donald Trump nog geen enkele politieke ambitie maar was hij vooral bezig met zijn zakelijke belangen. Er verscheen er een nieuw boek van de zakenman. Peter Constanzo werkte toen als marketing directeur voor een uitgeverij die Trumps' nieuwste boek moest promoten.

"Ik vroeg me af: wat kunnen we dit keer anders doen?" vertelt Peter Constanzo aan de bar van een diner in zijn woonplaats Huntington, New York. "Dat was het moment dat ik aan het team van meneer Trump mijn idee begon te slijten om een account voor hem te beginnen op social media."

Ontmoeting in Trump Tower

De mensen om Trump heen waren enthousiast en Peter Constanzo mocht op audiëntie komen in de Trump Tower. Op de bovenste verdieping van het torenhoge gebouw aan Fifth Avenue kreeg hij 7 minuten de tijd om zijn idee te pitchen aan Donald Trump.

"Hij kwam de conferentieruimte in, ik weet nog dat ik opmerkte dat alles er precies zo zag uitzag zoals in het tv-progamma The Apprentice. Ik liet hem Twitter zien en legde uit wat de mogelijkheden waren. Hij sloeg vooral aan op het feit dat hij direct met zijn fans kon communiceren en dat er geen traditionele media meer aan te pas hoefde te komen. Dat maakte hem meteen enthousiast", vertelt Constanzo. Hij kreeg groen licht om een account te beginnen. Maar er was nog wel een hindernis. Het account @DonaldTrump was al in gebruik door een imposter. Zo ontstond de naam @realDonaldTrump. "Het idee hierachter was simpel: dit is de échte Donald Trump."

Constanzo hielp Trump bij deze eerste tweet:

Groot succes

Volgens Constanzo ligt hier ook de verklaring voor het succes van Trump op Twitter. "Je ziet en weet dat deze tweets van meneer Trump zelf zijn. Van niemand anders. Dat is de belangrijkste aantrekkingskracht", legt Constanzo uit. "Hij geeft mensen het gevoel dat ze een inkijkje in zijn hoofd hebben. Het is een machtig communicatiemiddel. Maar als hij er niet persoonlijk bij betrokken zou zijn dan zou het nooit hebben gewerkt."

Toch had de marketeer nooit durven dromen dat het account zo'n eigen leven zou gaan leiden. "De naam is nog steeds hetzelfde en ook de foto die ik toen uploadde staat nog steeds online. Voor mij persoonlijk is het heel interessant om te kijken hoe het zich heeft ontwikkeld en hoe het is blijven groeien. Ik heb hier de fundering voor gelegd. Ik vind het fascinerend dat hij heeft besloten om dit account te blijven gebruiken. Ook vanaf het moment dat hij het Witte Huis in ging."

De eerste tweet van Donald Trump als president van de Verenigde Staten:

'Je hebt een monster gecreëerd'

Regelmatig krijgt Constanzo negatieve opmerkingen. "Mensen zeggen vaak: je hebt een monster gecreëerd. Ik snap dat mensen dat zeggen maar ik moet er een beetje om grijnzen. Het is nog altijd marketing. Het begon met een boek en nu is het politiek, maar het is uiteindelijk nog steeds hetzelfde idee: promotie."

"Of je het nu met hem eens bent of niet: het belangrijkste wat je moet begrijpen is dat we nu een president hebben die zijn besluiten deelt op Twitter. Dit is uniek en ik denk dit het presidentschap blijvend zal veranderen."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.