Twitter heeft een nieuwe aanpak voor tweets van omstreden politici. Waar 'normale' twitteraars zich aan strenge regels moeten houden, is dat voor politici niet altijd het geval. Toch verandert er nu iets.

Normaal worden tweets verwijderd of worden zelfs accounts verwijderd als twitteraars zich niet aan de regels houden, maar politici mogen bepaalde dingen wel twitteren, in het kader van het algemeen belang. Denk aan tweets van de Amerikaanse president Trump, die niet altijd aan de regels voldoen.

Notificatie

Maar toch gaat er nu dus iets veranderen, kondigt Twitter aan. "In het verleden hebben we toegestaan dat bepaalde tweets die strijdig waren met onze regels toch op Twitter mochten blijven staan, omdat dat in het algemeen belang was", zegt het bedrijf. "Maar het was toen niet duidelijk wanneer en hoe we die afweging maakten."

In plaats van dat gebruikers zulke tweets direct krijgen te zien, verschijnt er nu eerst een waarschuwing dat de inhoud van de tweet tegen de regels is. Wil je de tweet toch lezen, dan kun je op 'OK' klikken en krijg je de tweet te zien. De betreffende tweets worden voortaan ook minder prominent getoond op de site. Een speciaal team gaat besluiten welke berichten deze speciale behandeling moeten krijgen.

Lees ook

100.000 volgers of meer

Het nieuwe beleid is alleen bedoeld voor tweets van politici, overheidsfunctionarissen en andere publieke figuren. Ze moeten meer dan 100.000 volgers hebben op Twitter, en een geverifieerd account hebben. In bepaalde gevallen zegt Twitter tóch tweets te verwijderen, maar alleen als ze direct gevaar of geweld kunnen opleveren.

Overigens geeft het bedrijf aan dat 'het onwaarschijnlijk is' dat de meeste gebruikers vaak geconfronteerd worden met de nieuwe regels.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.