Een gebruiker die dreigende haattweets verstuurde is niet geblokkeerd door Twitter. Nu blijkt dat Cesar Sayoc die tweets verstuurde: de man die is opgepakt voor het verzenden van meerdere bompakketten aan politici en beroemdheden in de Verenigde Staten.

Politiek commentator Rochelle Ritchie, aan wie de bedreigingen gericht waren, stuurde een tweet waarin ze openlijk kritiek uit op Twitter om deze beslissing. "Zeg Twitter, weten jullie nog dat ik de man aangaf die bedreigingen naar me stuurde en een antwoord gaven dat dat niet zo serieus was? Raad eens? Dat is de man die meerdere bommen naar bekende politici heeft verstuurd!", schrijft ze. 

Kijk & lees ook:

Blokkeerbeleid

De tweet wordt door veel mensen aangegrepen om kritiek te geven op het blokkeerbeleid van Twitter. Daar worden wel vaker vreemde keuzes gemaakt, vinden zij. "Verreweg het slechtst bijgehouden sociale netwerk", zo schrijft iemand. Anderen zijn vooral blij dat Ritchie veilig is. In zijn tweet bedreigde Sayoc haar namelijk indirect met de dood: "Geef je geliefden maar een knuffel elke keer als je de deur uitgaat."

Ritchie gaf een uitgebreide reactie bij 'CNN Tonight with Don Lemon'. Daar vraagt ze zich af wat Twitter nodig heeft om in een situatie in te grijpen. "Gaan zij en andere sociale media je pas serieus nemen als je lichaam of het lichaam van iemand anders in een moeras ligt? Dit was een serieuze bedreiging."

Twitter: 'Het was een technische fout'

De politiek commentator kreeg later nog een nieuwe reactie van Twitter. In een bericht aan haar schrijven ze dat de beslissing om niet te blokkeren 'een technische fout' was. "We hebben het account nu geblokkeerd, omdat deze beledigend gedrag vertoonde."

Officieel wil Twitter niet inhoudelijk op de zaak reageren. Tegen het tijdschrift Elle zeggen ze wel het volgende: "Omdat dit een lopend crimineel onderzoek is, geven we geen commentaar."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.