Morgen is het precies een jaar geleden dat Amerika Donald J. Trump koos als nieuwe president. Trump beloofde America 'great again' te maken.

Intussen is het land enorm gepolariseerd en staan veel Amerikanen lijnrecht tegenover elkaar. Ook in gezinnen en binnen families zorgde de Amerikaanse verkiezingsstrijd voor problemen. Het ging zelfs zo ver dat er tijdens de traditionele Thanksgiving-diners hulplijnen openden voor gezinnen die er aan tafel even niet meer uit kwamen.

De in Nederland woonachtige Amerikaanse taalcoach Buffi Duberman stuurde op de dag dat Trump verkozen werd tot president de volgende tweet: "Mijn moeder stemde op Trump, mijn broer stemde op Trump, en mijn vader bracht een proteststem uit op mijn dochter. Waar zijn de adoptiepapieren?"

De adoptie is er nooit van gekomen, maar de familiebanden zijn een jaar later nog altijd verstoord. Over politiek wordt niet meer gepraat, en Duberman heeft er veel verdriet om. Haar eigen kinderen zijn ook politiek geëngageerd, maar durven het eigenlijk niet met oma over Trump te hebben. “Het eerste jaar Trump was nog erger dan ik vreesde, de enige 'saving grace' is dat hij er nog niet veel wetten door heeft gekregen," aldus Duberman.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.