Precies een jaar geleden werd Donald Trump verkozen tot 45ste president van de Verenigde Staten. Al snel barstten de speculaties los over Russische inmenging in de verkiezing van Trump. Er loopt nog altijd een onderzoek over de contacten tussen het team van Trump en de Russische overheid.

Trump lijkt nog altijd een groot fan van Poetin te zijn, maar is dat andersom ook zo? Helga Salemon, Ruslandkenner van onderzoeksbureau Most, en Willem Post, Amerika-deskundige van Instituut Clingendael kijken met Russische ogen naar de Amerikaanse president. Salemon stelt dat de Russen in eerste instantie blij waren met Trump, maar dat dat intussen wat is ingezakt. De Russen hadden verwacht meer aan de president te hebben. “De sancties zijn bijvoorbeeld niet afgeschaft, dat hadden ze wel gehoopt."

Later deze week ontmoeten Trump en Poetin elkaar in Vietnam. Een eerste ontmoeting tussen beiden was een langdurig gesprek. Nu staan onderwerpen als de situatie in Syrië en in Noord-Korea op de agenda. Hoe deze ontmoeting tussen die twee gaat lopen, daar zegt Willem Post over: “Trump mag in Rusland wel een beschadigd imago hebben, maar hij realiseert zich dat hij de Russen nodig heeft, zeker in Noord-Korea."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.