President Donald Trump heeft bij zijn bezoek aan Brussel een flink aantal plooien glad te strijken, met zowel de EU als de NAVO

Trump was in het verleden niet bepaald lovend over de EU. Hij verheerlijkte de brexit en voerde een eurosceptische campagne. In Brussel ontmoet hij de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Europese president Donald Tusk. Daarna heeft de Amerikaanse president een werklunch met de Franse president Emmanuel Macron.

In de namiddag vindt de NAVO-top plaats, waarbij 28 andere staatshoofden en regeringsleiders aanwezig zijn. Ook de relatie met de NAVO staat sinds het aantreden van Trump onder druk. Volgens hem is de NAVO zelfs ‘achterhaald’. Ook heeft hij meerdere keren benadrukt dat de EU-lidstaten hun financiële bijdrage aan de NAVO moeten verhogen. De VS betaalt nu het grootste deel van de rekening.

Mark Rutte zegt bij aanvang van de top een constructieve opstelling te verwachten van de Amerikaanse president. Volgens Rutte gaat Nederland stap voor stap naar de 2%-regel, en is dat ook onderwerp van gesprek bij de kabinetsformatie, zo zegt hij in Radio EenVandaag.

Naast besprekingen over het budget staat er een ander belangrijk punt op de agenda: terrorisme. Gaat de NAVO meedoen aan een coalitie tegen IS?

Onze politiek commentator Kees Boonman was erbij in Brussel. Hij hoorde de Amerikaanse president een ‘grapje’ maken over de kosten van het nieuwe onderkomen van de NAVO, tegenover het oude gebouw, maar ook zag hij de Turkse president Erdogan aan het einde van de rij staan. Alsof niemand echt dicht naast hem wilde staan.

In de studio reageert diplomatiedeskundige Robert van de Roer op de laatste ontwikkelingen rondom Trump's bezoek aan Brussel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.