De afgelopen week woedde er weer een politieke storm in Washington D.C. Het lijkt in het Trump tijdperk eerder regel dan uitzondering. Het Rusland dossier blijft het Witte Huis achtervolgen en dreigt het presidentschap compleet te overschaduwen. 

Een overzicht van de week

Maandag

De Washington Post onthult dat Trump vertrouwelijke informatie van de inlichtingendiensten heeft gedeeld met Rusland. Dit zou zich voor hebben gedaan tijdens het bezoek van de Russische minister voor Buitenlandse Zaken Lavrov aan het Witte Huis. Hier vertelde Trump over hoe de inlichtingendiensten hebben onderschept dat IS plannen zou hebben om aanslagen te plegen met explosieven in laptops aan boord van vliegtuigen. Later blijkt dat het ging om informatie verstrekt aan de Amerikanen door bondgenoot Israël. De publicatie veroorzaakt direct grote chaos onder de stafleden van het Witte Huis. Trumps Nationale Veiligheidsadviseur ontkent, maar uiteindelijk bevestigt Trump zelf (via zijn Twitter account) dat hij deze informatie inderdaad heeft gedeeld met Rusland en, zo voegt hij toe, daar ook “absoluut het recht toe” heeft. 

Dinsdag

Nieuwe onthullingen van de New York Times over gesprekken tussen Trump en oud-FBI directeur Comey hebben de president ditmaal flink in de problemen gebracht. De rel draait allemaal om een uitgelekt memo van de inmiddels ontslagen FBI-directeur James Comey, waaruit zou blijken dat Trump aan Comey zou hebben gevraagd om het officiële onderzoek naar toenmalig veiligheidsadviseur Michael Flynn en zijn banden met Rusland te stoppen. Want, zo zou Trump hebben benadrukt, “he is a good guy.” Volgens sommigen heeft de president daarmee een grove fout gemaakt: Trump zou zijn macht hebben gebruikt om de rechtsgang te belemmeren en dat zou betekenen dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd. Maar terwijl de Democraten al fantaseren over een mogelijke afzettingsprocedure is het toch nog maar zeer de vraag of het ook echt zo ver gaat komen. Er zal moeten worden aangetoond dat dit ook echt de intentie was van de president. Het Congres wil Comey volgende week om opheldering vragen in een publieke hoorzitting. 

Woensdag 

Het ministerie van Justitie stelt een speciale aanklager aan om het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 te leiden. Een opmerkelijke move want tot voor kort zagen de meeste Republikeinen dit niet zitten. Het lijkt een duidelijk signaal te zijn aan het adres van het Witte Huis dat alles op alles wordt gezet om de waarheid boven water te krijgen. De reputatie van speciale aanklagers in de VS is sowieso roemrucht. Zo werd er in het verleden ook gewerkt met speciaal aanklagers in het onderzoek naar Watergate en het Monica Lewinsky schandaal.  Voormalig FBI-baas Robert Mueller is de man die deze klus moet gaan klaren. En dat is niet zo maar iemand. Mueller was 12 jaar lang de directeur van de FBI waar hij diende onder president Bush en president Obama. Slechts een paar dagen voor de aanslagen van 9/11 werd hij ingezworen als het hoofd van de opsporingsdienst. Mueller staat bekend als extreem onafhankelijk en iemand die zeer grondig te werk gaat. 

Donderdag

President Trump slaat terug. Op Twitter benadrukt hij nog maar eens dat er nooit een speciaal aanklager is aangesteld voor de strafbare feiten die zouden zijn gepleegd door Hillary Clinton en Barack Obama.   

 Hij zegt slachtoffer te zijn van de grootste politieke heksenjacht uit de Amerikaanse geschiedenis. 

Vrijdag

De New York Times komt met nieuwe onthullingen over het gesprek tussen Trump en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov. President Trump noemde de ontslagen FBI-directeur Comey een ‘gestoorde gek’ en, zo vertelde hij aan Lavrov, zijn ontslag betekent dat er een enorme last van zijn schouders is gevallen. "Ik stond onder grote druk vanwege Rusland, dat is nu ten einde,“ zou Trump hebben gezegd. De uitspraken zijn gebaseerd op het officiële verslag van de bijeenkomst in de Oval Office. Het gesprek tussen Lavrov en Trump vond plaats een dag na het ontslag van FBI-directeur Comey. 

Naast de New York Times komt ook de Washington Post vandaag weer met nieuwe feiten. De krant meldt dat een werknemer van het Witte Huis op dit moment wordt nagetrokken door de onderzoekers die kijken naar banden tussen Trump en de Russen. Het Witte Huis noemt de berichten overdreven. 

Ook melden bronnen aan CNN dat het team van advocaten van het Witte Huis onderzoekt waar Trump allemaal rekening mee moet houden mocht het eventueel komen tot een afzettingsprocedure. 

James Comey accepteert de uitnodiging om te getuigen voor de Senaatscommissie die onderzoek doet naar de mogelijke Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen. De openbare hoorzitting staat gepland op 29 mei. 

Hoe gaat dit verder voor Trump? 

Belangrijkste constatering van de afgelopen week is misschien wel dat het er naar uit ziet dat ook het geduld van de Republikeinen op is. Een voor een spraken ze zich uit voor het aanstellen van een speciaal aanklager. De Republikeinse senator John McCain zei zelfs dat het schandaal nu wel ‘Watergate’ proporties begint aan te nemen. 

De Democraten filosoferen nu al over een mogelijke afzettingsprocedure, maar dat lijkt vooralsnog toch wel zeer onwaarschijnlijk. De Republikeinen in het Congres zullen wel twee keer nadenken voor ze instemmen met een impeachment procedure want de kiezers van Trump steunen hem nog altijd door dik en dun. 

Raakt Trump verstrikt in zijn eigen chaos? We spreken met Aaron Blake, journalist van de Washington Post, en aan Guus Valk, NRC-correspondent in Washington D.C.