Donderdag komen de leiders van de NAVO in Brussel bijeen en het zal voor veel van hen een spannende ontmoeting worden met hun nieuwe collega uit Amerika: Donald Trump. Trump heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over zijn collega’s in Europa, met name op hun Defensie-uitgaven. En daar zal hij ook echt een punt van maken, zegt voormalig viersterren-generaal Jack Keane uit Amerika. 

Trump wil meer Europees geld voor Defensie

Jack Keane werd dit jaar door Donald Trump persoonlijk gevraagd om minister van Defensie te worden in zijn administratie. Keane weigerde dit vriendelijk wegens familie-omstandigheden. Maar hij steunt de lijn van Trump. In een interview met EenVandaag zegt de oud-generaal en voormalig Vice Chief of Staff (de op één na hoogste militair van het Amerikaanse leger)  dat het logisch is dat NAVO-landen zich houden aan de afspraak die zij zelf hebben ingesteld: ze moeten twee procent van het bruto binnenlands product besteden aan Defensie. Om een voorbeeld te geven: Nederland besteed daar slechts 1,2 procent van.

"Neem Trump serieus"

Keane stoort zich aan de hoon die Trump krijgt van sommige Europese politici en media. “Europa moet Trump serieus nemen. Amerika betaalt 75 procent van het NAVO-budget”, zegt Jack Keane. “Europa heeft hem nodig als ze weerstand willen beiden aan de Russen, dan is er Amerikaans leiderschap nodig. Zonder ons lukt dat niet”.

Veiligheidsdeskundige Rob de Wijk van het HCSS geeft Keane daarin gelijk. “Daar heeft Trump absoluut een punt en de lidstaten beseffen dat ook steeds meer. Europa heeft zijn Defensie op een ongehoorde manier verwaarloosd in de afgelopen jaren."

“Waar is de NAVO in de strijd tegen IS?”

Naast het defensiebudget gaat Trump ook een lans breken voor een grotere Europese bijdrage aan de strijd tegen IS. “Er zijn 28 aanvallen geweest in 8 NAVO landen sinds juni 2014. Terreurorganisatie IS is duidelijk in oorlog met het Westen. Maar de NAVO is niet in oorlog met IS”, zegt Keane geagiteerd. “Door de NAVO is maar één keer echt oorlog gevoerd en dat was nota bene na de aanslagen van 9/11 in Amerika. Maar waar is de NAVO nu? Waarom doen ze niets tegen IS?”

Ontvangst in nieuw en duur NAVO-gebouw

Trump gaat vragen om meer geld, en dat zal hij doen in het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO, dat na flinke kostenoverschrijdingen afgelopen jaar eindelijk werd voltooid. “Als vastgoedman gaat hij dat niet leuk vinden”, zegt Rob de Wijk die de NAVO-top met grote interesse volgt. “Hij gaat daar wel een opmerking over maken. Dat was begroot op een half miljard euro, het is nu meer dan 1,2 miljard euro geworden. Waarom is dat zo duur terwijl jullie niet in je eigen defensie investeren?”

Vanavond in EenVandaag een reportage over de komende NAVO-top en de verhoudingen tussen Trump en Europa.