Het gedrag en uitspraken van de Amerikaanse president Trump blijven de gemoederen bezighouden. Veiligheidsdiensten maken zich druk maken over de loslippigheid van de Amerikaanse president. Hij zou uit de school geklapt zijn tegen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.

Historici zeggen dat het niet uitzonderlijk is dat de president geheime informatie deelt. Maar tegelijkertijd zeggen ze ook dat dat normaal gesproken uitvoerig wordt voorbereid en besproken met veiligheidsadviseurs. Jimmy Carter verklapte bijvoorbeeld in 1978 dat de VS spionage satellieten had. Dat deed hij om de senaat te overtuigen van zijn beleid.

Trump twitterde over het delen van informatie dat hij volledig in zijn recht stond. En zo lang we niet precies weten wat er is gedeeld is het moeilijk om daar een oordeel over te vellen. Maar het is in ieder geval niet zo dat een president zomaar alles kan delen. De spionage-wet bevat regels daarover en deze veiligheidsexpert stelt dat het mogelijk is dat Trump deze wet heeft overtreden.

In elk geval hebben diverse media bevestigd dat de informatie die met de Russen is gedeeld afkomstig is van Israel. En Israel zegt in een officiële reactie dat ze nog altijd achter Trump staan.

Anonieme bronnen

Wat erg belangrijk is om te vermelden is dat vrijwel alles wat er de laatste maanden naar buiten komt gebaseerd is op veelal anonieme bronnen. En wellicht dat daar verandering in gaat komen, want vanmiddag laat de Russische president Putin weten dat hij wel wil helpen, met een opname van het gesprek met Trump. Wat natuurlijk weer voor een ander probleem zou blootleggen, namelijk dat de Russen stiekem die gesprekken opnemen.

Wat doen de Republikeinen?

Al met al is het dus een totale chaos in Washington volgens bronnen in het Witte Huis. Vraag is of buitenlandse diensten uit voorzorg informatie gaan achterhouden. En wat doen de Republikeinen zelf? Hoe staan zei tegenover het gedrag van hun president?

Volgens Amerika-correspondent Guus Valk gaan ze een voor een om. 

En dat maakt deze week anders dan alle andere Trumpnieuws-weken. Want je ziet dat Republikeinen ermee in hun maag zitten. Vanmiddag werd bekend dat verschillende republikeinen zich aansluiten bij de roep om een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van Trump. En John McCain, die al langer kritisch is op de president, gaat zelfs nog verder.

Het zijn kortom cruciale dagen zijn. Maar een succesvolle impeachment-procedure, die zojuist is aangevraagd door democratische senator Al Greene, lijkt nog ver weg. Want tot nu toe is nog niet aangetoond dat Trump iets strafbaars heeft gedaan.

Overigens is impeachment helemaal niet nodig is als de Amerikanen van Trump af willen. The New York Times schrijft vandaag over het vijfentwintigste amendement uit de grondwet. Op basis daarvan kan de president door de vice-president en 8 kabinetsleden ongeschikt worden verklaard. Maar ook dat is niet heel waarschijnlijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.