FBI-directeur Comey is ontslagen vanwege de manier waarop hij het e-mail schandaal rondom Hillary Clinton afhandelde. Om even het geheugen op te frissen. 11 dagen voor de verkiezingen stuurde Comey een brief naar het congres waarin hij aankondigde dat hij het onderzoek naar Clinton heropende. De kritiek was dat hij daarmee de verkiezingen ernstig zou hebben beïnvloed.

Opvallend, in oktober prees presidentstkandidaat Donald Trump James Comey nog uitgebreid:

Want nu ontslaat Trump hem juist vanwege deze handelingen. Maar vandaag wordt vooral het vergelijk getrokken met president Nixon. Hij ontsloeg de FBI man die onderzoek deed naar het Watergate schandaal rondom Nixon. En daarom wordt de actie van Trump nu Nixiaans genoemd!

Maar is die vergelijking terecht? De erfgenamen van Nixon vinden van niet, dat laten ze op twitter weten. En terecht, want Nixon ging destijds veel verder dan Trump nu. Toegegeven, hij ontsloeg niet het hoofd van de FBI, zoals Trump. Maar hij werd in zijn besluit niet gesteund door zijn minister van justitie. Sterker nog, diverse topambtenaren namen ontslag uit onvrede met het handelen van Nixon. Terwijl Trump juist wordt gesteund door zijn minister van justitie en andere hooggeplaatste figuren.

Ondertussen wel goed nieuws voor James Comey. Hij heeft namelijk al een nieuwe baan aangeboden gekregen. Julian Assange van Wikileaks twittert: ‘Comey heeft veel informatie. James, wordt geen lobbyist, maar kom bij Wikileaks!’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.