Het nieuwe seizoen van House of Cards is vandaag gelanceerd. Series over de Amerikaanse politiek zijn nu echt populairder dan ooit, omdat kijkers wil weten hoe ze omgaan met het fenomeen Donald Trump.

De serie House of Cards gaat over Frank Underwood en zijn vrouw Claire, samen werken ze zich met moord, corruptie en intimidatie op tot president en first lady van Amerika.De Netflix-serie gaat over de corruptie in de Amerikaanse politiek: hoe politieke dynastiën als de Kennedy’s, de Bush familie en de Clinton’s hun macht hebben gekregen.

Fictie en werkelijkheid lopen door elkaar

Vooraf werd er wild gespeculeerd of de realiteit de serie niet heeft ingehaald. En misschien is het daarom zelfs wel het laatste seizoen. Fictie en werkelijkheid beginnen gaandeweg door elkaar heen te lopen. Dat neemt zo’n vorm aan dat The Daily Mail deze week zelfs suggereerde dat de Russische president Putin denkt dat de serie een documentaire is. En in het Smithsonian Museum hangt zelfs een portret van deze Frank Underwood, tussen de staatsportretten van de echte presidenten.

'Palmer-effect'

Een interessant aspect is hoe dit soort series, maar ook films en boeken de publieke perceptie kunnen beïnvloeden. Dit heet het zogenaamde ‘Palmer-effect’, dat teruggrijpt op de serie 24, waarin een Afro-amerikaanse president voorkomt, met de naam David Palmer. Volgens commentatoren zou dat personage de Amerikaanse kiezers klaar hebben gestoomd om een paar jaar later Obama als eerste zwarte president te kiezen. Op die manier zou het gedrag uit House of Cards ook de ruwe kantjes van de huidige politiek kunnen normaliseren volgens historicus Boudewijn Steur. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.