De Europeanen moeten het heft weer in eigen handen nemen. Deze stevige boodschap verkondigde Angela Merkel het afgelopen weekend nadat ze een paar dagen aan de onderhandelingstafel had gezeten met president Trump tijdens de G7-top op Sicilië. Maar kan Europa wel haar eigen broek ophouden? 

Het oproepen om het lot in eigen hand te nemen is een opmerkelijke move van de Duitse bondskanselier. De afgelopen 70 jaar vertrouwden Europa en de VS blind op elkaar als trouwe bondgenoten, maar aan dat tijdperk lijkt nu een einde te komen. 

Dat de verhouding tussen Europa en de Verenigde Staten niet opperbest is bleek dit weekend wel tijdens de G7-top, waar normaal behoorlijk wat concrete afspraken worden gemaakt bleven die nu uit. Zo werden er geen knopen doorgehakt over het migratieprobleem en weigerde Trump nog altijd om duidelijkheid te geven over het respecteren van het klimaatakkoord van Parijs. 

Na Merkels oproep voor een sterkere rol voor Europa deed ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken daar vandaag een flink schepje bovenop. Hij stelt dat Europa zich moet verzetten tegen de politiek van de Amerikaanse president Trump. “Wie zich niet keert tegen dit Amerikaanse beleid maakt zichzelf medeschuldig,” vertelt hij aan de Duitse pers.

Lastige opgave

Hoe dan ook zal het een lastige opgave worden. Op het gebied van politiek, economie en defensie leunt Europa zwaar op de steun van de Amerikanen. Maar kan Europa wel zonder de VS? En wat moet het doen om dat te realiseren? 

We vragen het aan Adriaan Schout, Europa-deskundige van Instituut Clingendael, en aan Peter Wijninga van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.