Een opvallende foto gisteren op Facebook heeft de Zwarte Pieten-discussie weer volledig doen oplaaien. Hamza Bouharrou (26) uit Den Bosch wilde op bezoek gaan bij zijn tien dagen oude neefje die met spoed naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch was gebracht.

Daar kon hij in eerste instantie de kamer niet vinden. Later zag hij op het naambord Zwarte Piet staan in plaats van de naam van zijn neefje. Toen hij verhaal ging halen, vertelde het ziekenhuis dat het een grapje was tussen collega's. Dit maakte hem zo boos dat hij er een foto van maakte die hij op Facebook zette en een heel verhaal erbij hoe discriminerend het was. 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft inmiddels excuses aangeboden. Volgens het ziekenhuis gaat het echter om een fout in het systeem. De digitale naambordjes bij de kamers werkten niet goed. Om ze te testen is er als grap bij twee lege kamers ‘zwarte piet’ en ‘sinterklaas’ neergezet. Even later is met spoed een kindje opgenomen op de kamer waar ‘zwarte piet’ bij stond. "Regel is dat eerst de noodzakelijke zorg rondom het kindje wordt verleend en dan de administratieve handelingen worden gedaan. De verpleegkundigen van de afdeling zijn aangeslagen vanwege de commotie die is ontstaan", aldus het ziekenhuis. 

Desondanks doet een medewerker van de IND aangifte, want hij gelooft het ziekenhuis niet. "De verklaringen van de partijen komen totaal niet overeen. Ik signaleer dat in het ziekenhuis op de werkvloer gediscrimineerd wordt", zegt hij tegen Omroep Brabant.

Oner-de-douche-selfies tegen HIV: #weareALLclean

Een nieuwe Social media-campagne doet menig vrouwenhart sneller kloppen vandaag. Twitter en Facebook worden namelijk overspoeld met foto's van gespierde mannen in de douche. De initiatiefnemer van deze sexy campagne is Jack Mackenroth. Hij wil geld inzamelen om aids te bestrijden en zo het stigma rond de ziekte te doen verdwijnen. Met #weareALLclean worden mannen aangespoord om sexy foto's van zichzelf onder de douche online te zetten, geld te doneren aan een aidsorganisatie en drie andere mannen te nomineren om hetzelfde te doen. 

Mackenroth legt uit hoe hij op het idee voor de campagne kwam: "Ik liet me inspireren door het woord 'clean' (proper), dat zeker in de homogemeenschap wordt gebruikt om jezelf als vrij van soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen) te omschrijven. Dit impliceert dat mensen met hiv op de een af andere manier 'vuil' zijn. Een douchefoto is een leuke manier om de bewustwording rond de ziekte via sociale media te vergroten."

De foto's zijn een groot succes en de hashtag is inmiddels trending, maar het financieel succes blijft voorlopig uit. Er is nog maar een paar duizend dollar van de vooropgestelde 1.000.000 dollar ingezameld. 

Ed Sheeran verrast 11-jarige fan

Een filmpje van The Late, Late Toy Show, waarin zanger Ed Sheeran vorige week een 11-jarige fan verraste wordt veel gedeeld. En dan vooral omdat Ed Sheeran zo lief is voor zijn jonge fan. Hij zingt een karaoke liedje samen met haar en later, bij zijn echte optreden, mag ze ook weer gewoon met hem meezingen. En dat was nog niet alles. Hij beloofde het meisje ook dat ze in juli volgend jaar samen met haar familie op zijn kosten naar Londen mag vliegen en een concert bij mag wonen.

Volgens de site Buzzfeed bewijst het dat Ed Sheeran 's werelds aardigste jongen is.

Oproep voor een bedankje

Moniek Jansen uit Westerhaar is via Social Media op zoek naar de mensen die haar man hebben geholpen na een eenzijdig ongeluk met zijn mountainbike in Mariënberg. Een onbekende man en een vrouw hadden zich om hem bekommerd en zelfs naar huis gebracht in Westerhaar.

Het zou gaan om een echtpaar uit Almelo. Ze zouden met een hond hebben gelopen en waarschijnlijk reed het echtpaar in een Toyota Yaris met een lichte kleur. De man heeft een hersenschudding overgehouden aan de valpartij en weet zich daarom weinig meer te herinneren van het ongeval. Naast de hersenschudding liep de man ook meerdere kneuzingen op.

EenVandaag-redacteur Lammert de Bruin (@lammert) doet in de rubriek TrendingVandaag verslag van het meest opmerkelijke nieuws op Social Media.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.