Waarom maakt niemand in België zich druk om zwarte piet? Aanhangers van zwarte piet in Nederland kijken met een jaloers oog naar België waar de criticasters van zwarte piet geen podium kregen en er geen debat op gang kwam. er het verschil in crisismanagement tussen Nederlanders en Belgen.

'Belgen begrijpen niets van de zwartepietendiscussie' kopten de kranten, 'zwarte piet staat in België niet ter discussie'. 'Zwarte piet blijft zwart in België'

Maar niet tot genoegen van alle inwoners van België. Komt de kritiek in Nederland vooral uit de Surinaamse gemeenschap, in België komen de tegengeluiden uit Congolese hoek. Dit jaar kreeg het Nederlandse bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie (Radar) 13 meldingen over Zwarte Piet als racistische figuur, het Interfederaal Gelijkekansencentrum in Belgie kreeg ook... 13 meldingen. 

Waarom lukt het de klagers in Belgie dan niet dezelfde revolutie in beweging te zetten als Quincy Gario in Nederland? 

EenVandaag spreekt hierover met onderzoeker Bambi Ceuppens van het Africamuseum.

Zij uit in Belgie al langere tijd kritiek op het racistische karakter van Zwarte Piet, maar wordt niet uitgenodigd in talkshows om mee te debatteren, zoals Quincy Gario en andere criticasters in Nederland. 

Ook gaan wij langs bij het Huis van de Sint in Sint-Nikolaas en spreken we met Pieter Bauwens, hoofdredacteur van Doorbraak.be ov

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.