De commotie rond het uiterlijk van Zwarte Piet verpest voor veel jongeren het Sinterklaasfeest. 95 Procent geeft aan de discussie over Zwarte Piet ‘zat’ te zijn. Dat blijkt uit onderzoek onder 1400 jongeren uit het EenVandaag Jongerenpanel. 

Bijna de helft (44%) van de ondervraagde jongeren geeft aan hierdoor minder zin te hebben in het feest van morgen. Jongeren zijn wel meer flexibel dan volwassenen als het gaat om kleine aanpassingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet.

“Als je vroeger over Sinterklaas begon, zorgde dat ervoor dat je met vrienden en/of familie afsprak om het samen te gaan vieren met cadeautjes, surprises en lekkere hapjes. Nu is de Pieten-discussie het eerste waaraan men denkt als er Sinterklaas wordt geroepen, jammer.”

Veranderingen

Driekwart van de respondenten (77%) heeft liever niet dat het uiterlijk van Zwarte Piet wordt aangepast. Maar, jongeren staan wel meer open voor kleine veranderingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet dan volwassenen. Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren (57%) denkt dat kleine aanpassingen aan Zwarte Piet mogelijk zijn zonder te breken met de traditie. In oktober heeft EenVandaag ook 27.000 volwassenen uit het EenVandaag Opiniepanel ondervraagd over Zwarte Piet. Slechts een derde (36%) van de volwassen deelnemers denkt dat aanpassingen mogelijk zijn zonder de traditie te breken.

Geen Kaaspiet

Als we voorbeelden van alternatieve Pieten voorleggen aan de ondervraagde jongeren, worden de ‘Roetpiet’ en Zwarte Piet zonder oorbellen en kroeshaar door meer dan 60 procent van de jongeren geaccepteerd. Nieuwe Pieten die extremer afwijken van de traditionele Zwarte Piet worden minder snel geaccepteerd: Kaaspiet, Clownpiet en Stroopwafelpiet worden door minder dan 20 procent van de jongeren als acceptabel ervaren.  

Escalatie

De discussie over Zwarte Piet is de laatste tijd geëscaleerd. De ondervraagde jongeren leggen de schuld voor de escalatie vooral bij de tegenstanders van Zwarte Piet (37%) en bij de media (28%). Eén op de tien jongeren (9%) legt de verantwoordelijkheid vooral bij de Verenigde Naties, die Zwarte Piet vorig jaar omschreef als ‘racistisch fenomeen’.

“Ik vind dat iedereen die op een agressieve, onaardig, onbeleefde manier, iedereen dus die te ver gaat, heeft bijgedragen aan de escalatie van de discussie.”

‘Traditionele Piet verdwijnt’

Bijna zeven op de tien jongeren (69%) denkt dat de traditionele Zwarte Piet over tien jaar uit het straatbeeld is verdwenen. 44 Procent verwacht dat Piet wel donker zal blijven, maar zal worden aangepast. Hij heeft dan bijvoorbeeld geen oorringen en kroeshaar of krijgt een beroet gezicht. Een kwart (25%) denkt dat Zwarte Piet in allerlei verschillende kleuren zal terugkomen. Slechts zeven procent van de jongeren verwacht dat alle Pieten uiteindelijk zullen verdwijnen.

In Radio EenVandaag spreken we met Mariëlle Koekenbier van het EenVandaag Opiniepanel die de resultaten van dit onderzoek toelicht.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 3100 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 1 december t/m 4 december, deden 1462 jongeren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eva van Mossevelde: [email protected] en 035-6715809.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.