Om woonadresfraude te voorkomen moeten Tweede Kamerleden voortaan elk jaar verplicht doorgeven waar ze wonen. SP en VVD stellen dit vandaag voor als maatregel tijdens het debat over integriteit van Kamerleden.

Kamerleden geven bij hun installatie hun woonplaats op, maar in de jaren daarna wordt nooit meer gecontroleerd of dat adres nog klopt. In samenwerking met de Volkskrant ontdekte EenVandaag dat Tweede Kamerleden jarenlang onterecht een te hoge verblijfsvergoeding kregen.

Adres gewijzigd

FVD'er Theo Hiddema ontving 14.000 euro omdat hij bij zijn installatie Maastricht had opgegeven, terwijl hij in Amsterdam verblijft. Hij stortte dit bedrag terug aan de Tweede Kamer en eenzelfde bedrag doneerde hij aan de Poezenboot in Amsterdam.

En PVV'er Dion Graus kreeg jarenlang onterecht 24.000 euro per jaar, omdat hij had opgegeven bij zijn moeder in Heerlen te wonen, 176 kilometer van Den Haag. Daar werd hij echter nauwelijks gezien, terwijl zijn buren in Leidschendam-Voorburg, 11 kilometer van de Tweede Kamer, hem regelmatig tegenkwamen.

Nooit meer een verhuisbericht vergeten

Met de nieuwe maatregel willen de SP en VVD deze foutieve uitbetalingen in de toekomst voorkomen. "Wij hopen hiermee bewuste maar ook onbewuste fraude tegen te gaan", zegt VVD-Kamerlid Erik Ziengs, zelf woonachtig in Assen. "Een controleur op elk Kamerlid afsturen vinden wij te ver gaan, maar dit is een stap in de goede richting."

Ook SP-Kamerlid Michiel van Nispen, wonend in Breda, vindt deze extra controle belangrijk. "Het is raar dat er tot nu toe helemaal geen toezicht op was. Als Kamerlid krijg je al een heel fors salaris, met een jaarlijks formuliertje kan niemand een adreswijziging meer vergeten door te geven."

Lees ook

Lichte maatregel van de Tweede Kamer

Politiek commentator Joost Vullings denkt dat de maatregel Kamerleden in de toekomst scherper zal houden. "Onbewuste fraude wordt hiermee aangepakt. Stel dat een Kamerlid gaat scheiden en moet verhuizen, dan kan het gebeuren dat in zo'n emotionele periode deze persoon vergeet een adreswijziging door te geven. Met een jaarlijkse herinnering voorkom je dit."

"Bewuste fraude wordt met deze maatregel niet aangepakt. Europees anticorruptie-orgaan Greco schreef begin dit jaar in een rapport dat Nederland meer moet doen om corruptie onder politici tegen te gaan. Greco constateert dat er in Nederland te weinig controlemogelijkheden en sancties zijn. Gezien die aanbeveling is deze lichte maatregel van de Tweede Kamer opvallend; er komen wel strengere regels voor de omgang met lobbyisten. In dit voorstel ontbreekt ook de mogelijkheid om een onderzoek naar een collega in te laten stellen."

Update: Sinds vanmiddag is er toch een brede meerderheid voor toezicht en handhaving van de integriteitsregels naar aanleiding van een motie van CDA-kamerlid Harry van der Molen.

Kijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.