Een officieel onderzoek naar de integriteit van PVV-Kamerlid Dion Graus wordt door meerdere partijen niet uitgesloten. Er moet meer duidelijkheid komen over zijn vergoedingen, zeggen Kamerleden.

Graus krijgt een extra jaarvergoeding van ruim 24.000 euro voor Kamerleden die op meer dan 150 kilometer van Den Haag ingeschreven staan. Deze krijgt hij omdat hij zegt dat hij bij zijn moeder in Heerlen woont. Maar uit onderzoek blijkt dat Graus nauwelijks op zijn officiële adres in Heerlen verblijft.

Lees ook

Dijkhoff: 'Eerst de PVV een kans geven'

VVD-leider Klaas Dijkhoff sluit niet uit dat zijn fractie Kamervoorzitter Arib zal vragen een onderzoek in te stellen naar de handelswijze van Graus. "Maar ik zou eerst de PVV de gelegenheid willen geven om zelf die stap te nemen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat zij dit onbesproken willen laten. "

Toch lijkt het er nog niet op dat de PVV van plan is een onderzoek in te stellen. "Ik geef ze nog even de kans", zegt Dijkhoff. "Ik kan me niet voorstellen dat Geert Wilders dit zomaar laat gebeuren. Maar als het zo blijft, dan zullen we weer verder zien."

Marijnissen wil zekerheid over integriteit Graus

De SP eist 100 procent zekerheid over de integriteit van Graus. Fractievoorzitter Lilian Marijnissen vindt het onacceptabel dat hij zomaar weg zou komen met zijn acties. "Als een gewone Nederlander iets fout doet, dan wordt er meteen flink gekort en moet er betaald worden. Dan hijgt de overheid in je nek."

Hetzelfde zou voor Kamerleden moeten gelden, vindt ze. "En daar passen de hoge salarissen sowieso niet bij, maar eventueel gerommel met vergoedingen natuurlijk al helemaal niet." Marijnissen zegt het 'niet te laten gebeuren' dat deze kwestie overwaait. "Wij gaan in het presidium van de Tweede Kamer kijken wat we kunnen doen."

Asscher: 'Niet goed te praten'

In hoeverre Graus dubieus handelde, is nog onduidelijk. De regels van de Kamer als het gaat om deze uitkeringen zijn vrij beperkt. Graus zegt zelf dan ook 'niets te doen dat niet mag'.

PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher is het niet met hem eens: "Het is niet goed te praten als je opgeeft dat je ergens woont en je woont er niet, terwijl dat je een enorm financieel voordeel geeft." Hij vindt dat, als Graus' adres inderdaad niet klopt, hij zijn excuses moet aanbieden en het geld dat hij teveel kreeg moet terugbetalen. "Of er nu wel of niet duidelijke spelregels zijn. Je geeft je adres op en dat moet kloppen."

Kamerleden reageren op de kwestie rond Dion Graus.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.