Er is ophef over de vergoedingen voor verblijfskosten van Tweede Kamerleden. Hoeveel een Kamerlid per maand ontvangt is afhankelijk van zijn of haar woonplaats. Bekijk hier een overzicht van de verblijfskostenvergoedingen van elk Kamerlid.

PVV-kamerlid Dion Graus is in opspraak geraakt omdat hij mogelijk al jaren een verblijfskostenvergoeding krijgt voor zijn woonplaats Heerlen, terwijl hij eigenlijk in Den Haag woont. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en De Volkskrant. Ook Theo Hiddema (FVD) zou te veel vergoeding krijgen voor zijn verblijfskosten.

Lees ook

Wat is de verblijfskostenvergoeding?

Naast een schadeloosstelling (de naam voor het salaris van een Tweede Kamerlid), een reiskostenvergoeding en een onkostenvergoeding voor het 'uitvoeren van het Kamerlidmaatschap', krijgen leden van de Tweede Kamer ook een vergoeding voor hun verblijfskosten in Den Haag.

Om te zorgen dat het hele land vertegenwoordigd is in de Tweede Kamer, is deze vergoeding in het leven geroepen. Kamerleden die ver van Den Haag wonen hebben met de vergoeding de mogelijkheid om in de Hofstad te overnachten.

Afstand tussen woonplaats en Tweede Kamer

Hoeveel vergoeding een Kamerlid krijgt is afhankelijk van de afstand tussen het gebouw van de Tweede Kamer en de woonplaats waar het Kamerlid staat ingeschreven en minstens tweederde van de tijd overnacht. Kamerleden die ver weg wonen krijgen meer, omdat de kans groter is dat ze de nacht in Den Haag moeten doorbrengen.

Ieder Kamerlid ontvangt de verblijfsvergoeding. Wie naar huis gaat of bij een bekende logeert, ontvangt dus ook iedere maand een bedrag zonder dat zij daadwerkelijk onkosten maken. Er wordt daarnaast niet of nauwelijks gecontroleerd of het opgegeven woonadres wel juist is. Dat maakt de regeling fraudegevoelig.

Op het onderstaande kaartje kan je zien waar ieder Kamerlid woont, en hoeveel ze daardoor maandelijks ontvangen aan vergoeding van de verblijfskosten.

Opmerkingen bij bovenstaande kaart

  • Omdat de exacte woonadressen van Kamerleden niet bij ons bekend zijn, is het stadscentrum gebruikt voor de kilometertelling. De bedragen kunnen dus iets afwijken.
  • Een aantal Kamerleden wonen meer dan 150 kilometer - het maximum - bij Den Haag vandaan. Zij ontvangen allemaal het maximum bedrag van 2.023,25 euro per maand.
  • Van Geert Wilders (PVV) is geen woonplaats opgeven uit veiligheidsoverwegingen. Het is dus niet bekend hoeveel verblijfskostenvergoeding hij ontvangt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.