Er zijn ook twijfels over de verblijfskostenvergoeding van FVD-Kamerlid Theo Hiddema. Hij zou mogelijk 15.000 euro teveel hebben ontvangen.

Gisteren meldden EenVandaag en de Volkskrant al hetzelfde over PVV-Kamerlid Dion Graus. Graus zou bij zijn moeder in Heerlen wonen, maar huurt sinds 2007 een appartement in Leidschendam-Voorburg, op zo'n 11 kilometer afstand van de Tweede Kamer.

Kamerleden reageren op de kwestie rond Dion Graus.

'Geen idee van verblijfskostenvergoeding'

Politici ontvangen de verblijfskostenvergoeding als ze buiten Den Haag wonen. Hoe verder de woonplaats ligt, hoe hoger de vergoeding. Hiddema krijgt de hoogst mogelijke vergoeding van 24.278,80 euro per jaar omdat hij officieel in Maastricht woont. In werkelijkheid woont hij grotendeels in Amsterdam.

Politiek commentator Joost Vullings kijkt er niet van op. "Forum voor Democratie is een nieuwe partij. Ik geloof dat Hiddema geen weet had van de regeling. Bij de grotere partijen wordt dit besproken in de fracties, maar bij nieuwe partijen kan ik begrijpen dat het niet de prioriteit heeft."

'Raar dat regeling niet gecontroleerd wordt'

In totaal hebben 32 Kamerleden een woonplaats opgegeven die verder dan 150 kilometer van Den Haag ligt. Daarmee komen zij allemaal in aanmerking voor de maximale vergoeding van ruim 24.000 euro. Of die Kamerleden daadwerkelijk merendeels van hun tijd daar verblijven is onbekend.

Daarom is het raar dat de regeling niet gecontroleerd wordt, vindt Vullings. "De regeling is al jaren bekend en je kan er dus mee sjoemelen. Ik vind het raar dat de regeling niet gecontroleerd wordt."

Wake-up call

Het nieuws rondom Dion Graus heeft de fracties in de Tweede Kamer op scherp gezet, zegt Vullings. "Reken maar dat de verblijfskostenvergoeding in de fractievergadering is besproken." VVD-leider Klaas Dijkhoff heeft gezegd dat 'als het al niet goed zit, het te laat is'. De SP wil de regeling helemaal afschaffen.

Vandaag komt het Presidium van de Tweede Kamer bijeen en grote kans dat er besproken wordt of er mogelijk een officieel onderzoek komt naar het handelen van Graus. Het Presidium zou kunnen besluiten tot een onderzoek. "Een andere mogelijkheid is dat vijf Kamerleden voor een onderzoek zijn. Dan wordt er een speciale commissie samengesteld. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen heeft al aangegeven daar veel voor te voelen", vertelt Vullings.

Tv-reportage over PVV'er Dion Graus.