Dromen uit 2020: veel kwam stil te liggen door corona. Maar Thea Pool-Harmans en Rivelino Rigters gaan ervoor om ze in 2021 waar te maken. Thea wil na 26 jaar in een rolstoel de avondvierdaagse lopen. Rivelino wil weer jongeren in gevangenissen coachen.

In 2020 moest het gebeuren voor Thea. Ze zou de avondvierdaagse lopen in Zoetermeer. Om geld op te halen voor de techniek die, zoals ze het zelf zegt, haar het leven heeft teruggegeven.

'Gigantisch cadeau'

Lang dacht ze dat ze nooit meer zou kunnen lopen, omdat haar been is geamputeerd. Tot ze op televisie een reportage zag over osseointegratie: een techniek waarbij in je bot een beenprothese wordt geplaatst. Als een van de eersten kwam ze voor deze behandeling in aanmerking in het Erasmus MC in Rotterdam. Met als gevolg dat ze in 2020, na een kwart eeuw rolstoel, weer zelfstandig kon lopen.

"Het is zo'n gigantisch mooi cadeau. Het geeft je alles terug wat je verloren bent: je zelfvertrouwen, het gevoel weer verder te kunnen en mogen." Omdat de techniek nog in de kinderschoenen staat, is Thea een actie begonnen om geld op te halen voor onderzoek. Ze wilde afgelopen jaar de avondvierdaagse lopen: vier keer 10 kilometer met haar nieuwe been. De actie gaat door, maar nu tijdens de avondvierdaagse in 2021.

Bovenop de Euromast

Thea had eigenlijk gehoopt in 2020 alles in te halen wat ze de jaren ervoor had moeten missen. Bezoekjes aan de dierentuin, het strand en naar de Euromast. Vanuit haar bed in het Erasmus MC zag ze deze Euromast iedere dag en ze wilde nu dolgraag vanaf de Euromast juist naar het ziekenhuis kijken, om een periode af te sluiten.

Door corona ging veel dicht, maar de Euromast kon ze op. "En met kerst ga ik zingen en lopend de kerk in, dat gaat me echt lukken. Het leven is een feestje geworden. Als ze 4 jaar geleden aan mij hadden gevraagd: hoe oud je wil je worden? Dan had ik gezegd: 65, dan vind ik het wel genoeg. Maar nu heb ik zoiets van: 110 is ook leuk."

Lees ook

'Back to prison'

Ook rapper en talentcoach Rivelino Rigters moest zijn grote droom in 2020 uitstellen. Hij had de tour 'Back to prison' gepland, maar die werd door corona gecanceld. Met zijn band zou hij gevangenissen afgaan om jongeren te inspireren met verhalen, van zichzelf en anderen die hetzelfde door hebben gemaakt.

Op zijn dertiende zat Rivelino zelf in de gevangenis. Nu helpt hij anderen om weer in zichzelf te geloven: "De bedoeling was om te laten zien: ook al heb je fouten in je leven gemaakt, je kunt nog steeds succesvol worden. Je staat er niet alleen in. Er zijn meer die door hebben gemaakt wat jij nu meemaakt. Dus zet je beste beentje voor en probeer het beste eruit te halen", vertelt Rivelino.

Rivelino
Bron: EenVandaag
Rivelino coacht jongeren in de gevangenis

'We gaan het gewoon weer oppakken in 2021'

Rivelino zag als jongen van 5 hoe zijn vader stierf. "Het overlijden van mijn vader had als gevolg dat ik zelf ging ontdekken: wat maakt mij een stoere gast, een man. Je had succesvolle voetballers, jongens die gingen studeren en je had jongens die inbreker waren of drugsdealer."

Even was voor Rivelino criminaliteit een manier om snel aan geld en aanzien te komen. Maar op zijn vijftiende maakt hij een omslag. De manier waarop hij nu andere jongeren begeleidt en inspireert wordt erg gewaardeerd: "De jongens benaderen me nog steeds voor hulp. Dus dat gaan we gewoon weer oppakken in 2021."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.