Voor veel mensen kan dit jaar niet snel genoeg voorbij zijn. Ze smachten naar 2021. Maar er zijn ook mensen die 2020 als een topjaar hebben ervaren. "Dit is het jaar waarin ik voor mezelf heb gekozen, voor het eerst."

Een emotioneel, onzeker jaar vol restricties. Zo zullen de meeste mensen terugdenken aan het afgelopen jaar. Een knuffel geven aan een vriend, een drankje drinken op een terras of werken op een rumoerig kantoor: plotseling was het er niet meer bij. Maar er zijn er mensen voor wie het juist een waardevol jaar was, waar ze positief aan terugdenken. Ger, Hans-Chris en Irini vertellen waarom 2020 voor hen een topjaar was.

Ger: 'Prijs redde mijn leven'

Ger en dochter openen samen de cheque
Bron: Eigen foto
Ger en dochter openen samen de cheque

Het jaar begon voor Ger vrij stroef. Ze heeft het als alleenstaande moeder de afgelopen 5 jaar niet makkelijk gehad. "Wegens persoonlijke omstandigheden kreeg ik het financieel zo krap, dat ik geld van mijn 22-jarige dochter moest lenen om te kunnen overleven."

Maar in oktober veranderde die situatie plotseling. Ze won 25.000 euro bij de Nationale Postcode Loterij. Ger was door het dolle heen toen ze hoorde dat ze had gewonnen. Voor haar was dit bedrag namelijk niet een leuk extraatje, deze prijs redde haar leven.

Rijles en studie

De stress over haar financiën verdween als sneeuw voor de zon. "Omdat mijn dochter me de afgelopen jaren uit de shit heeft geholpen, zei ik weleens: 'Als ik ooit een prijs win, wil ik als eerste jouw rijlessen betalen'." Inmiddels is haar dochter met autorijlessen begonnen. "Haar theorie heeft ze in één keer gehaald, dus dat is ook een mooi lichtpuntje van 2020. Als ze haar rijbewijs heeft, krijgt ze een leuk autootje", vertelt Ger.

Ook maakt Ger zich geen zorgen meer over de studieschuld van haar dochter. "Die kan ik nu gelukkig voor haar betalen, zodat ze 'schoon' verder kan met haar leven." Daarnaast is de zoon van Ger dit jaar ook extra verwend. Dat 2020 deze wending zou krijgen, had Ger nooit durven dromen. "Het is echt fantastisch."

Lees ook

Hans-Chris: 'Nauwelijks klachten meer'

Hans-Chris aan het sporten in zijn kamer
Bron: EenVandaag
Hans-Chris aan het sporten in zijn kamer

Voor Hans-Chris was het ook een waardevol jaar. "Een jaar geleden kreeg ik ineens opgezwollen vingers en tenen en had ik vaak pijnlijke steken in mijn borst. Daarnaast had ik regelmatig last van mijn rechterheup waardoor ik moeilijk kon lopen."

In het ziekenhuis wisten ze eerst ook niet goed wat het was. Na meerdere bezoeken kreeg hij uiteindelijk de diagnose 'fibromyalgie', een aandoening waarvan de klachten vergelijkbaar zijn met die van reumapatiënten.

Zelfde sportschool als zijn vrienden

Toen hij dit jaar naar Den Haag verhuisde, ging hij voor de eerste keer naar dezelfde sportschool als zijn vrienden. "Toen is het allemaal begonnen. Mijn vrienden stimuleerden me ontzettend." Hans-Chris was meerdere dagen per week in de sportschool te vinden. "Eerst drie keer per week, toen vier keer en op een gegeven moment zelfs vijf keer."

Uiteindelijk verloor hij bijna 20 kilo, waardoor zijn medische klachten aanzienlijk verminderden. "Nu heb ik nauwelijks klachten meer. Ik ben heel trots en wil deze levensstijl zeker aanhouden."

Lees ook

Irini: 'Ik ga als een trein'

Irini met haar koffiekraam 'Kantini Irini'
Bron: Eigen foto
Irini met haar koffiekraam 'Kantini Irini'

Voor Irini begon 2020 anders dan ze wilde. Op 16 maart zou ze aan het werk gaan als stewardess bij KLM. "Ik keek hier al een jaar naar uit." Maar 3 dagen voor haar eerste werkdag kreeg ze een belletje dat ze niet meer aan de slag kon door corona.

"Ik heb toen een week lang gehuild. Werken in de horeca kon ook niet meer, dus ik wist even niet wat ik moest. Na die week ben ik gaan uitzoeken wat wél mogelijk was. Toen ik op een dag door het Rembrandtpark in Amsterdam liep, zag ik een man met een koffiekraam. Ik raakte met hem aan de praat en vroeg of ik voor hem mocht werken. Dat kon."

Zoals het had moeten zijn

Irini kwam erachter dat ze het verkopen van koffie zo leuk vond, dat ze besloot voor zichzelf te beginnen. Maar loopt dat dan wel in coronatijd? "Nu juist, ik ga als een trein. Sinds de lockdown heb ik het hartstikke druk, omdat de horeca dicht is. Mensen gaan nu massaal naar parken en halen daar hun koffie."

Ze is erg blij met hoe dit is verlopen. Als ze de keuze zou hebben om alsnog als stewardess te werken, zou ze dat niet doen. "Nee, dit voelt echt zoals het had moeten zijn. Dit is het jaar waarin ik voor mezelf heb gekozen, voor het eerst. Dat ik voor mezelf ben begonnen en in mezelf heb geloofd." Zo zal ze ook altijd aan 2020 terugdenken.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.