Goed nieuws vandaag uit de VS: Farmaceut Moderna claimt dat hun coronavaccin voor 94,5 procent effectief is. Voor de Nederlandse Andrea Pruijssers, die meewerkte aan het onderzoek, is het een enorme opluchting. "94,5 procent, beter kan haast niet."

In oktober zochten we Andrea op in haar laboratorium in Nashville. Aan de prestigieuze Vanderbilt University heeft ze zich gespecialiseerd in coronavirussen, waarvan COVID-19 er een is. Ze was toen al positief over het onderzoek naar het Moderna-vaccin. "Dat het nu bijna 95 procent effectief blijkt te zijn is echt fantastisch. Dat halen maar heel weinig vaccins."

Ook nieuws voor Andrea

Het nieuws dat het vaccin zo effectief is kwam vandaag ook voor Andrea en haar collega's als een verrassing. Ze werkten vooral intensief mee aan de eerste fase van het onderzoek, de resultaten van nu zijn van fase 3. "Ik werd wakker met een hele hoop berichtjes", vertelt ze. "We zijn enorm blij en hebben elkaar high fives gegeven. 'We did it', zeggen we hier dan. We zijn het zeker aan het vieren."

De druk op het onderzoek was enorm. President Trump benadrukte meerdere keren dat hij op heel korte termijn een vaccin verwachtte. "We waren bang dat er grote druk zou zijn om het vaccin er voor de presidentsverkiezingen te laten zijn." Dat had het onderzoek volgens Andrea helemaal kunnen ondermijnen. Ze is dan ook opgelucht dat de verkiezingen nu voorbij zijn. "Gelukkig is het niet gebeurd."

In oktober bezochten we Andrea in haar laboratorium in Nashville, waar ze het coronavaccin onderzocht dat nu effectief blijkt te zijn

Goed te bewaren en te produceren

Verder is ze blij met het nieuws dat het vaccin goed bewaard kan worden: in een koelkast blijft het 30 dagen goed. "Er waren eerst geluiden dat het bij -70 of -80 bewaard moest worden, wat bij de verspreiding een groot probleem zou veroorzaken. Maar dit scheelt enorm en maakt het veel makkelijker."

Ook blijkt dat het vaccin op grote schaal geproduceerd kan worden. Farmaceut Moderna zegt voor het eind van het jaar 20 miljoen vaccins te kunnen produceren. Voor volgend jaar is het doel om 500 miljoen vaccins te maken.

Een vaccin voor iedereen in de zomer?

Al is Andrea positief, ze benadrukt ook dat het onderzoek nog niet is afgerond. "De komende tijd zal er nog meer nieuwe data bijkomen. Die moet wel goed en veilig blijven. De bijwerkingen zijn nu minimaal, maar je weet nooit wat er over een aantal maanden met iemand kan gebeuren. Dat moet je blijven volgen."

Als de resultaten goed blijven, moet het vaccin ook nog officieel worden goedgekeurd. Daarna moeten de miljoenen vaccins worden geproduceerd. "En dan wordt het in fases verdeeld", vertelt Andrea. "Eerst naar de mensen die het het hardst nodig hebben, zoals risicogroepen, medisch personeel of leraren. Komende zomer zou het er voor iedereen moeten kunnen zijn."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.