Een paar dagen geleden werd het coronavaccin van Moderna goedgekeurd. Belangrijk nieuws voor huisartsen, want zij mogen dit vaccin voor hun personeel en de meest kwetsbare patiënten gebruiken. Zo hopen ze de eerstelijnszorg overeind te houden.

"Vaak zijn wij de eersten die patiënten met coronaklachten zien, in onze praktijk of bij mensen thuis. Daardoor lopen we een hoog risico op besmetting", vertelt huisarts Robbert Keppel uit Maarn. "Hetzelfde geldt voor medewerkers in de thuiszorg. Voor deze twee groepen is vaccinatie daarom cruciaal. Mensen zitten hoestend en proestend tegenover je. Dat voelt heel onveilig."

Belang onderschat

Volgens Keppel wordt het belang van de eerstelijnszorg onderschat. Dat geldt ook voor de risico's die de medewerkers, zoals huisartsen en mensen in de thuiszorg, binnen de eerstelijnszorg nemen. En wat er allemaal kan misgaan als de eerstelijnszorg niet meer goed functioneert.

"We zijn de eersten die mensen met klachten zien, die diagnoses stellen en doorverwijzen als dat nodig is. Maar wij huisartsen zijn het, net als de mensen van de thuiszorg, niet zo gewend om op de voorgrond te treden en stevig te lobbyen."

Lees ook

Medewerkers acute zorg direct vaccineren

Op 2 januari liet het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) weten dat ook medewerkers in de acute zorg zo snel mogelijk gevaccineerd zullen worden tegen het coronavirus. Dit in tegenstelling tot eerdere plannen.

De koerswissel kwam na een dringende oproep van voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijke Netwerk Acute Zorg en ic-arts Diederik Gommers. Zij pleitten ervoor dat onder meer ic-verpleegkundigen, ambulancepersoneel en medewerkers op de spoedeisende hulp zo snel mogelijk ingeënt gaan worden. Het ministerie ging hiermee akkoord en vanaf deze week krijgt een deel van het ziekenhuispersoneel het Pfizer-vaccin.

Lees ook

Huisartsen niet genoemd

Bij de plotselinge aanpassing van de vaccinatiestrategie werden huisartsen niet genoemd, en dat viel niet in goede aarde bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "We hebben direct daarna gesprekken gehad met VWS", zegt voorzitter Ella Kalsbeek. "Het ministerie heeft toen bevestigd dat huisartsen een onmisbare schakel in de zorgketen vormen, en dat zij een belangrijke rol in het vaccinatieproces spelen."

Hier kwam een duidelijke afspraak uit voort: iedereen die een rol heeft in de zogeheten huisartsen-spoedzorg maakt deel uit van de acute zorg en krijgt zo snel mogelijk een prik. Dat betekent in het kort dat ook huisartsen en hun medewerkers met prioriteit gevaccineerd zullen worden.

Veel ziekteverzuim bij huisartsenpraktijken

Het nieuws dat ook medewerkers in de huisartsenpraktijken op korte termijn ingeënt mogen worden, zorgt voor grote opluchting. "Er is veel ziekteverzuim geweest en ik verwacht dat de druk in onze praktijk nog verder zal oplopen", verzucht huisarts Robbert Keppel.

"Zeker als de nieuwe variant van het coronavirus zich ook in Nederland verspreidt, vrees ik dat we nog veel meer coronapatiënten zullen krijgen. En de gewone zorg moet natuurlijk ook doorgaan. Met het vaccin kunnen we er hopelijk voor zorgen dat de huisartsenzorg en thuiszorg niet omvallen."

Nog geen routeplan

Er zijn nog wel veel vragen rondom de vaccinatiestrategie. Huisartsen hebben nog geen duidelijk routeplan van het ministerie ontvangen wat betreft levering, beveiliging en volgorde van vaccinaties.

"Nu het Moderna-vaccin is goedgekeurd, hopen we gauw aan de slag te kunnen met het inenten. Er is sprake van eind januari als begindatum. Maar dan moeten huisartsen wel een routeplan hebben: wie wordt als eerste ingeënt van de praktijkmedewerkers, en welke patiëntengroep? Wanneer krijgen we vaccins en in welke hoeveelheden? Pas als we dat weten, kunnen me daadwerkelijk mensen oproepen voor een vaccinatie."

Wachten op de concrete leverdatum

De Landelijke Huisartsen Vereniging beaamt dat er nog veel onduidelijkheid heerst op dit moment: "De huisartsen zijn klaar om hun bijdrage te leveren aan het vaccineren van een groot deel van de Nederlandse bevolking, en zij starten liever vandaag dan morgen."

"Het is wachten op de concrete leverdatum, de exacte hoeveelheid van vaccins en een duidelijk vaccinatieschema van het ministerie van VWS. Dan kunnen we ook snel aan de slag met het selecteren en uitnodigen van patiënten. En met de praktische voorbereiding."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.