Het coronavaccin van farmaceut Pfizer lijkt voor 90 procent goed te werken. Dat blijkt uit eerste resultaten van de derde testfase. Maar wie krijgt het als eerst toegediend? Het is niet al bepaald dat ouderen de eersten zijn, zegt filosoof Marcel Verweij.

Volgens persbureau Reuters wordt morgen definitief door de Europese Commissie besloten om het Pfizer-vaccin aan te schaffen. Van dat vaccin zijn er dan 11,7 miljoen beschikbaar in Nederland. Dat is dus niet genoeg voor iedereen. "Wie het krijgt hangt af van hoe goed we weten wie verspreiders zijn en in welke groep dit vaccin het beste werkt", zegt Marcel Verweij, die naast filosoof ook oud-lid is van de Gezondheidsraad.

Volgende week advies

"Ik zou zeggen: vaccineer mensen voor wie het coronavirus het gevaarlijkst is, maar dat hangt af van hoe goed het vaccin werkt bij deze mensen. Ten tweede zijn er natuurlijk de mensen die duidelijk een rol spelen bij de verspreiding. Bijvoorbeeld mensen in de zorg en dan ook echt die mensen die in verpleeghuizen werken. Zij hebben direct contact met kwetsbare groepen", zegt Verweij. Volgende week komt de Gezondheidsraad met een advies voor de overheid over de volgorde van vaccineren.

Het kan zo zijn dat leerkrachten en jonge mensen het vaccin het eerst krijgen, als blijkt dat het beter werkt bij jonge mensen dan bij kwetsbare oudere mensen. "Maar het hangt van zoveel aspecten af", zegt Verweij. "We moeten het advies afwachten."

Lees ook

Bereidheid zorgpersoneel

Er zijn twee uitgangspunten die volgens Verweij een rol stelen bij het inzetten van het coronavaccin: "We proberen de maatschappij en de volksgezondheid zo goed mogelijk te beschermen en als tweede wil je de meest kwetsbare mensen als eerste beschermen."

Zorgpersoneel inenten zodra het kan lijkt dus ook een logische keuze. Maar uit onderzoek van vakbond NU'91 in september, blijkt dat slechts 33 procent het coronavaccin in wil laten spuiten. "Als je deze groep wil enten, is het wel belangrijk dat iedereen meedoet om zo de kwetsbaren te beschermen", benadrukt Verweij. Toch denkt hij dat het percentage zorgverleners dat wel een vaccin wil nog zal stijgen. "Ik verwacht dat die bereidheid nu veel hoger is, omdat we nu ook echt in de tweede lockdown zitten."

Lobby voor het vaccin

Ondertussen is de lobby om als eerste voor het vaccin in aanmerking te komen begonnen. Lerarenbond AOb wil leerkrachten als eerst laten testen, maar zorgmedewerkers laten via de vakbond weten dat zij bovenaan de denkbeeldige vaccinatielijst staan.

"Ik ben blij dat er veel gelobbyd wordt, want dat betekent dat er veel mensen bereid zijn het vaccin te nemen", zegt Verweij. En lobbyen is ook niet helemaal onlogisch, want het advies van de Gezondheidsraad is niet bindend. "Minister Hugo de Jonge maakt uiteindelijk de keuze."

Filosoof en oud-lid van de Gezondheidsraad Marcel Verweij in de uitzending van EenVandaag

Zo wordt een vaccin tegen het coronavirus gemaakt - uitlegvideo

Het lijkt zo normaal dat we vaccins hebben, maar het ontwikkelen ervan is een proces dat jaren kan duren. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Hoe gaat dat in zijn werk? Verslaggever Tom van't Einde legt het uit.
Bekijk hier de Nieuwstrend over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.