"Wij hebben altijd gezegd dat er 6 uit konden, maar het EMA besloot anders", reageert Pfizer-directeur Marc Kaptein. Pfizer levert minder flesjes vaccin, omdat er nu niet 5 maar 6 inentingen uit zijn te halen. Dat is tegen het zere been van EU-landen.

'Mooi nieuws', werd er gedacht toen het Europees Geneesmiddelenbureau EMA goedkeurde dat er zes doses uit een flesje Pfizer kunnen worden gehaald. Want, zo zou je meer mensen kunnen vaccineren met de geleverde flesjes. Maar dat blijkt niet zo te werken.

Contract

Pfizer heeft namelijk een contract voor het aantal doses, niet voor het aantal flesjes. Dus de 500 miljoen doses die de Europese Unie heeft besteld komen nog steeds, maar dan niet in 100 miljoen flesjes, maar in 83 miljoen. Er kunnen dus niet meer mensen worden gevaccineerd.

"Het verhaal behoeft nuancering. Het EMA heeft in eerste instantie geen goedkeuring gegeven voor 6 doses uit een flesje. Maar wij zeiden altijd al: er zijn 6 doses uit te halen. Wij moesten dus op de bijsluister '5 doses' zeggen en ondertussen aantonen dat er 6 doses uit kunnen. Wij hebben nooit flesjes verkocht, maar doses", zegt medisch directeur Marc Kaptein.

7 doses

Gisteren gingen het RIVM en de Inspectie akkoord met 7 doses halen uit één flesje, omdat dat kan met een secuurdere spuit die wordt gebruikt in ziekenhuizen. Krijgen we dan nog minder flesjes? "Die flesjes hoef je nu natuurlijk niet in te leveren", zegt Kaptein. "Als er 7 doses eruit kunnen worden gehaald, is dat alleen maar mooi en goed. Maar dan moet je dus wel gebruik maken van die speciale spuit."

"Wij hebben 5 doses geaccepteerd van de EMA, zodat we zo snel mogelijk konden vaccineren." Maar die zevende doses mag wel gewoon ingezet worden. "Als er echt 0,3 millimeter wordt toegediend, dan kun je die wat ons betreft inderdaad gewoon gebruiken." De extra flesjes die we 'overhouden' wil Pfizer niet leveren. "Omdat de vraag vanuit de hele wereld groot is natuurlijk."

Lees ook

Pfizer wil investeren

"De vraag die blijft hangen is: wat doet dat met de prijs?" zegt Europarlementariër van GroenLinks Kim van Sparrentak. "Er is tot nu toe haast geen transparantie over geweest. Betekent dat Pfizer meer winst wil maken, of willen ze echt zorgen dat er meer vaccin verdeeld kan worden?"

Directeur Kaptein reageert dat het leveren van minder flesjes, voor de winst voor Pfizer niks uitmaakt. "Wij zouden 600 miljoen doses leveren aan de Europese Unie, voor een vaststaand bedrag. Daar verandert niks aan. Dus je kunt niet zeggen dat wij meer gaan verdienen."

Lees ook

Transparantie

En geld dat er verdiend wordt, wordt volgens Kaptein gebruikt om extra productie van vaccins op te starten. "Zo staan er twee fabrieken in Duitsland klaar om ook te gaan produceren."

Van Sparrentak van GroenLinks wil meer transparantie. "Wij eisen dat alle contracten naar buiten komen. Gelukkig hebben we vorige week een klein succesje gezien bij het CureVac-vaccin, maar wij willen dat ook bij andere producenten zien."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.