Donderdag krijgt de Nederlandse ic-arts Jan Bakker, die werkt in een privékliniek in New York, het coronavaccin. "Als een van de eerste Nederlanders", zegt hij. Hij blikt terug op het afgelopen jaar.

Morgen vliegt Jan Bakker terug naar New York, waar hij werkt in het privéziekenhuis NYU. Als arts-onderzoeker verdeelt hij zijn tijd tussen het ziekenhuis in Rotterdam en het NYU-ziekenhuis in New York. De vaccins in Amerika zijn al verdeeld over de ziekenhuizen.

Geen vaccin, geen operatie?

Bakker twijfelt er niet aan om het vaccin donderdag te nemen. "Als ik het niet neem ben ik een risico voor iemand anders. Ik vind dat als je zorgmedewerker bent en als je rekening houdt met je mede mens, je je laat vaccineren." Hij kan zich dan ook niet inleven in zorgmedewerkers hier in Nederland uitspreken dat ze twijfelen aan het nemen van het coronavaccin.

Maar de situatie in de privékliniek in New York waar Bakker werkt, is dan ook een beetje anders. "De vraag is of je straks in een privéziekenhuis geopereerd kan worden als je niet gevaccineerd bent. Dat is net als met testen. Je kunt in NYU niet geopereerd worden als je niet getest bent. Dus ik kan me voorstellen dat hetzelfde gaat gebeuren met vaccins."

Bakker vliegt woensdag naar New York
Bron: EenVandaag
Bakker vliegt woensdag naar New York
Verslaggever Laura Kors in gesprek met ic-arts Jan Bakker

Bakker stoort zich sowieso aan vaccinweigeraars. "Ik zag op social media dat iemand zei dat hij geen vaccin nam. Met als reden dat het een eigen keuze is, een keuze over je eigen lichaam. Dat is ook zo. Dat is je eigen lichaam. Maar toen heb ik ook gezegd: 'Kom dan niet naar ons ziekenhuis: dat is onze keuze'. Neem dan ook de consequentie voor het niet vaccineren."

Lees ook

Trump

Ic-arts Bakker denkt ook terug aan president Trump die corona bleek te hebben, als hij terugblikt op het jaar. "Als echte Urker mag ik zeggen: 'God straft onmiddellijk', maar het was niet echt heel onmiddellijk", vertelt Bakker over hoe Trump corona niet serieus nam. Trump zegt nu iets historische te hebben gedaan: binnen 9 maanden is er een veilig en werkend vaccin, zegt hij. "Dat moeten we hem nageven. Dat is mede door zijn financiële injectie gebeurd."

Maar er is nu chaos in Amerika en die heeft Trump ook veroorzaakt, zegt Bakker. "De knop is uitgegaan nu. Want na 3 november - de presidentsverkiezingen - is er niks meer gebeurd. Er is geen enkele sturing vanuit de centrale overheid in Amerika.

Het blijft maar doorgaan

Bakker omschrijft het afgelopen jaar als een harde les. "Dat je eigenlijk zo'n simpel virus dat zich door druppels in de lucht verspeidt, zo strak in de hand moet houden als je geen vaccin hebt. Om het tegen te houden", beschrijft hij de strijdt tegen de verspreiding van het virus.

Amerika heeft het recordaantal van 301.000 coronadoden aangetikt. In de privékliniek waar Bakker werkt valt het aantal doden relatief gezien nog mee. "Maar collega's van mij die bijvoorbeeld in Georgia werken zeggen dat het echt maar door blijft gaan. Nog steeds. Patiënten blijven maar komen en het stopt gewoon niet."

Lees ook