Ziekenhuizen vinden het belangrijker dan ooit dat zorgpersoneel de griepprik krijgt. Zeker nu corona rondwaart. Toch is een ruime minderheid van de medewerkers van plan zich te laten inenten. Dat blijkt uit een enquête van beroepsvereniging NU'91.

Zo'n 35 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen geeft aan zich dit jaar te laten inenten met de griepprik. En mocht er een coronavaccin voorhanden komen, dan is slechts 33 procent bereid om deze te halen. De enquête waaruit dit blijkt, werd gehouden onder 3700 verzorgenden en verpleegkundigen. Voorzitter Stella Salden van NU'91: "Ik denk dat mensen in de verpleging heel goed weten wat ze moeten doen om niet ziek te raken. En de griepprik beschermt echt niet tegen alles."

Lees ook

'Ik krijg nooit griep'

"De griepprik heb heb ik nog nooit gehaald en dat ben ik ook nu niet van plan", zegt een medewerkster van Medisch Spectrum Twente (MST). Ze werkt er al tientallen jaren, vertelt ze. "Ik krijg eigenlijk nooit griep. En als ik ziek word, wil ik liever op een natuurlijke manier antistoffen in mijn lichaam krijgen."

Collega's van haar begrijpen er niets van: "Ik word er best een beetje boos van. Je doet het om collega's en patiënten te beschermen." Want er wordt immers toch met kwetsbare mensen gewerkt. "En de eerste stap die je kunt zetten is jezelf, en daarmee de patiënten, beschermen." Zeker om sneller te kunnen uitsluiten of je corona hebt, is de griepprik van belang, vinden andere verpleegkundigen. "Bij griepverschijnselen moet je nu 2 dagen naar huis om je te laten testen op corona. Dan ben je er niet voor je collega's en niet voor de patiënten. Dus is het belangrijk om die griepprik wel te halen", zegt iemand.

'Verplichten in strijd met Grondwet'

Bijna elk jaar laait de discussie rondom het al dan niet verplichten van de griepprik op. Daarom vroeg NU'91 hoe verzorgenden en verpleegkundigen tegenover een verplichting staan. En wat blijkt: ruim driekwart vindt dat zowel het griep- als het coronavaccin niet verplicht moet worden. Een verplichting is ook in strijd is met artikel 11 van de Grondwet, zegt Stella Salden van NU'91. "Daarin staat: 'Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam'."

Een verpleegkundige in het MST realiseert zich dat verplichten lastig is, maar noemt een consequentie voor wie 'm niet neemt. "Stel je werkt in de zorg en wordt ziek, en je hebt geen prik gehaald, dan zijn bijvoorbeeld twee ziektedagen voor eigen rekening."

Lees ook

Morele druk

Ziekenhuizen hebben de griepprik onder zorgpersoneel flink gepromoot. Ze zijn informatiecampagnes gestart en op veel plekken zijn er tal van momenten gecreëerd waarop medewerkers snel en gemakkelijk een griepprik konden krijgen. Met succes: in 2017 en 2018 haalde 13 procent de griepprik, het jaar erop 24 procent en het afgelopen jaar 33 procent.

Stella Salden vindt niets mis met stimuleren of geven van goede voorlichting. Wel is ze bang voor teveel 'morele druk'. "Voor zorgprofessionals geldt dezelfde Grondwet als voor iedere andere Nederlander. Maar je ziet ook wel dat wordt ingespeeld op de emoties en het schuldgevoel van verpleegkundigen en verzorgenden. Op die manier wordt de morele druk verhoogd en dat kan echt niet."

Bekijk de tv-reportage

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.