Wat de Amerikaanse president Trump betreft moeten ze onmiddellijk ontslagen worden: American Football-spelers die tijdens het afspelen van het volkslied te gaan knielen uit protest tegen politiegeweld tegenover zwarte Amerikanen.

Afgelopen zaterdag riep Trump in een tweet zelfs op tot een boycot van de National Football League wedstrijden.

Maar zijn kritiek werkt averechtse, want gisteren knielden heel veel spelers tijdens het volkslied bij verschillende wedstrijden. Zoals hier bij The Patriots:

De NFL spelers krijgen dus veel bijval, maar waar komt dit protest nu ineens vandaan? Het begon allemaal vorig jaar bij deze man: Colin Kaepernick, speler bij de Fourty-Niners uit San Francisco.'Ik ga niet opstaan voor een vlag om mijn trots te tonen voor een land dat zwarte en gekleurde mensen verdrukt. Voor mij is dit belangrijker dan football.'
En in eerste instantie stond hij vrijwel alleen. Toen zijn contract afliep lukte het hem zelfs niet om een nieuwe club te vinden die hem nog wilde hebben. Maar het tij lijkt nu dus gekeerd. Zelfs rechtse Trumpaanhangers (waarvan er veel zijn bij de NFL) laten weten teleurgesteld te zijn in de uitlatingen van de President. Alleen bij de rechtse zender Fox kan Trump nog op steun rekenen. Want protesteren is prima vinden ze daar, maar niet tijdens het spelen van het volkslied bij Amerika’s volkssport nummer 1. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.