De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren in New York voor het gebouw van de VN, dat een bepaalde tweet van Donald Trump alleen maar uit te leggen is als een oorlogsverklaring aan zijn land. Maar is dat ook zo? Lammert de Bruin legde het in de rubriek Feit of Fictie voor aan Robert van de Roer, deskundige op het gebied van de diplomatie en aan Geert -Jan Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht. 

Minister Ri Yong-Ho reageerde op een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin de president afgelopen weekend het volgende zei: "Ik hoorde net de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea spreken bij de VN. Als dit de opvattingen van de kleine raketman zijn, dan maken ze het niet lang meer!" 

Niet formeel

Geert-Jan Knoops geeft aan dat de tweet niet gezien kan worden als een formele oorlogsverklaring van Amerika aan Noord-Korea, een mening gedeeld door Robert van de Roer. Daarmee kunnen we deze stelling bestempelen als fictie. De oorlog blijft voor nu dus nog even uit.