Het is nog niet eerder vertoond in de Amerikaanse geschiedenis. Een oud-president die openlijk zijn frustratie uit over zijn opvolger. Toch is dat precies wat Obama nu al maanden doet.

Vorige week haalde Obama nog fel uit naar de talloze pogingen van president Trump en de Republikeinen om Obamacare af te schaffen. Tijdens een toespraak in New York zei hij: “Als ik zie dat iemand voor de vijftig of zestigste keer zwaarbevochten vooruitgang probeert terug te draaien is dat frustrerend.” De zaal lachte maar Obama’s gezicht sprak boekdelen. De naam van zijn opvolger noemt Obama nooit, maar het is duidelijk waar hij zich op richt. Nadat een witte Nationalist een demonstrant in Charlotessville dood reed en president Trump dat weigerde te veroordelen twitterde Obama het volgende:

De tweet werd 1,7 miljoen keer geretweet en bijna vijf miljoen keer geliked. Terwijl president Trump het land alleen maar verder verdeelde kwam Obama wel met een presidentiele reactie. En ook over een ander controversieel thema sprak Obama zich uit. Onder zijn bewind mochten kinderen van illegale immigranten in Amerika blijven wonen. Maar Trump heeft een streep door het zogenaamde DACA-project gezet. In dit geval sprak Obama zijn ongenoegen uit in een verklaring op Facebook.

Amerika deskundige Koen Petersen noemt het ongekend wat er gebeurt. “Oud-presidenten zijn vaker gefrustreerd door beleid wat hun opvolgers terugdraaien. Maar doorgaans zoeken ze daar niet de publiciteit mee op. Dat doet Obama wel en dat is erg opvallend.” In de weinige gevallen dat een Amerikaanse oud-president iets zegt is dat meteen groot nieuws. Omdat Obama in nog geen acht maanden tijd al zo vaak heeft gereageerd op zijn opvolger is het risico groot dat hij minder serieus wordt genomen aldus Petersen.

De vete tussen Obama en Trump is niet nieuw. Al bijna tien jaar geleden ging het mis. Tijdens de presidentscampagne in 2008 is bewust twijfel gezaaid over het geboorteland van Obama om hem in diskrediet te brengen. We zouden het nu als ‘fakenews’ bestempelen maar een fervent aanhanger en verspreider van de theorie was niemand minder dan Donald Trump. Hij werd er in 2011 op afgerekend door Barack Obama tijdens het correspondents dinner. Het fragment ging de hele wereld over.

Het is daarna nooit meer goed gekomen tussen de twee. Tijdens de laatste maanden van de campagne noemde Obama Trump nog “ongeschikt voor het presidentschap.” En als president beschuldigde Trump Obama er van dat die hem zou hebben laten afluisteren door de veiligheidsdiensten. Contact hebben de twee dan ook niet meer gehad sinds de inauguratie van Trump. Het verhaal gaat zelfs dat Obama telefoontjes van zijn opvolger niet eens opneemt en weigert hem nog te ontmoeten.