Een golf van boycots overspoelde vannacht de Amerikaanse sportwereld. Sporters weigerden te spelen uit protest tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Ook oud-Feyenoorder Kelvin Leerdam deed mee. Sinds 3 jaar speelt hij in Seattle.

Kelvin Leerdam (30), die na 5 jaar bij Feyenoord en 4 jaar bij Vitesse naar Amerika vertrok, is trots op de boycot van zijn team, de Seattle Sounders FC. "Er zijn dingen belangrijker in het leven dan voetbal." Hij wijst op het grote bereik dat sporters hebben om een boodschap over te brengen. " Als wij dit soort momenten voorbij laten gaan, dan is dat een gemiste kans."

Historisch

De boycot is een historisch protest naar aanleiding van het neerschieten van de zwarte Jacob Blake door een witte politieagent. Eerder gingen vuisten de lucht in of werd er geknield tijdens het volkslied. Nog nooit werden complete wedstrijden door hele teams geboycot, onder andere in het basketbal, honkbal, ijshockey en voetbal.

Leerdam was naar Los Angeles gevlogen voor een wedstrijd tegen LA Galaxy. Toen de basketballers van Milwaukee Bucks een boycot aankondigden, hield zijn team een stemming onder de spelers en besloten ook zij niet te spelen. Leerdam vloog laat op de avond, zonder te spelen dus, weer naar huis.

'Het zal je maar gebeuren'

De beelden waarop te zien hoe is Jacob Blake, voor de ogen van zijn kinderen, in de rug wordt geschoten maakten grote indruk op Leerdam. "Ik dacht: dat zou ikzelf kunnen zijn geweest met mijn kinderen in de auto. Het zal je maar gebeuren."

Daarom is het volgens hem zo belangrijk dat deze boodschap zo wordt uitvergroot. Er zijn klaarblijkelijk te veel mensen die dit als normaal beschouwen.

Na de dood van George Floyd, veroorzaakt door een agent, staat politiegeweld in de VS weer volop in de aandacht. Hoe groot is dat probleem? En worden zwarte Amerikanen inderdaad vaker slachtoffer? Verslaggever Tom van 't Einde zet het op een rij.

Shoot to kill

Leerdam verwacht niet dat de sportboycot meteen grote effecten zal hebben. Het is een kleine stap, legt hij uit. "Ik zie het zo: als wij mensen die hier anders over denken kunnen bereiken en met hun in gesprek kunnen gaan. Als je maar al één iemand van gedachte doet veranderen, dan is het het waard."

Net als velen vraagt ook Leerdam zich waarom Amerikaanse politieagenten zo vaak lijken te schieten om te doden, shoot to kill. Zijn referentiekader is hierbij Nederland, zegt hij. "In Nederland heeft niemand een wapen thuis, hier wel. De politie zal denken dat iedereen hier altijd bewapend rondloopt."

Lees ook

Altijd op hoede

Zelf is Leerdam, als zwarte man, altijd op zijn hoede in Amerika. 's Nachts terugrijden na een wedstrijd, zoals hij nu gaat doen, kan een risico met zich mee brengen. "Mijn teamgenoten zeggen dat je nooit weet of je een chagrijnige politieagent tegenkomt en wat voor gevolgen dat dan kan hebben."

Zelf heeft hij na 3 jaar in Seattle nog geen nare ervaringen mee gemaakt, maar sommige dingen die hij in Nederland deed laat hij in Amerika uit zijn hoofd. "Weerwoord geven tegen een Nederlandse agent kan nog wel, maar dat moet je hier niet doen."

Politie niet meteen beschuldigend in Nederland

Harder rijden dan de snelheidslimiet doet hij ook niet meer. Het risico is te groot dat hij wordt aangehouden en dat het dan mogelijk uit de hand loopt.

In Nederland is hij regelmatig aangehouden door de politie. "Dan werd me verteld dat ik aan een signalement voldeed van iemand die ze zochten. Maar die gesprekken verliepen altijd rustig en normaal, zonder meteen beschuldigd te worden." Hij sluit overigens niet uit dat het feit dat hij bekend is daarbij hielp.

Lees ook

Beluister hier het hele gesprek terug met Kelvin Leerdam.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.